Τέξας: Τουλάχιστον 20 νεκροί και 26 τραυματίες από ρατσιστική επίθεση

1097
τέξας

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν από τη ρατσιστική επίθεση ενόπλου σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας.

 

Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στις εκκλήσεις των αρχών και πήγαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες που διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία.

Ο δράστης της σφαγής -ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, λευκός, 21 ετών, κάτοικος προαστίου του Ντάλας- συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ρατσιστική δολοφονική επίθεση.

Το μακελειό έλαβε χώρα στο πολυκατάστημα «Walmart» κοντά στο εμπορικό κέντρο «Cielo Vista Mall», λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Πολλοί από τους πελάτες του καταστήματος είναι μέλη της λατινοαμερικάνικης κοινότητας του Ελ Πάσο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Συγκεκριμένα, ρατσιστικό κείμενο που αποδίδεται στον δράστη και κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής τον Μάρτιο σε μουσουλμανικό τέμενος στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με 51 νεκρούς.

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ο δράστης του μακελειού εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Στο «Walmart» είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο, 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Ο δράστης της σφαγής ξεκίνησε την επίθεση από το χώρο έξω από το πολυκατάστημα, ενώ συνέχισε στο εσωτερικό του με μπαράζ πυροβολισμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό, κάνοντας λόγο για «μια άνανδρη ενέργεια» και «μια πράξη μίσους». «Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε σε διαδικτυακή του ανάρτηση.

Την «ειδεχθή και παράλογη πράξη βίας» κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, καλώντας του κατοίκους της πολιτείας να «ενωθούν», όποια κι αν είναι η καταγωγή τους, για να ξεπεραστεί αυτή η «καταστροφή».

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ενημέρωσε ότι τρεις πολίτες της χώρας του συγκαταλέγονται στους νεκρούς στο Ελ Πάσο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλα τα θύματα της επίθεσης. Θύμισε ότι η πόλη όπου έγινε το μακελειό βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, κι έκανε λόγο για «αδελφική συνύπαρξη» μεταξύ «όσων ζουν στη Σιουδάδ Χουάρες και στο Ελ Πάσο».

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν έξι πολίτες της χώρας, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 10 ετών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμερικάνικη οργάνωση που διατηρεί σχετική καταγραφή, το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο περιστατικό μαζικής δολοφονίας στις ΗΠΑ από την αρχή του 2019.

Με αφορμή τη νέα σφαγή, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αντιπαράθεση γύρω από την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

«Είναι επιτέλους καιρός για δράση για να τερματιστεί αυτή η επιδημία της βίας που σχετίζεται με τα όπλα», ανέφερε στο διαδίκτυο ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα και ένα από τα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ υποσχέθηκε ότι ο δράστης του μακελειού θα προσαχθεί το ταχύτερο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας