Συρία: Συνεργασία Κούρδων με Άσαντ για αναχαίτιση Τουρκίας – Σύρων ανταρτών

1530
στρατός

Οι αραβο-κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να παραχωρήσουν ορισμένες κοινότητες στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους Ρώσους προκειμένου να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις της Τουρκίας και των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών στον συριακό βορρά.
Η ανακοίνωση είναι εντελώς απροσδόκητη, γιατί είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι μαχητές – οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος – εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν εδάφη στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, συμμάχου της Ρωσίας.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ, μέρος των SDF, ανέφερε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή ανάμεσα σε εκείνες και στους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
«Εμείς, το Συμβούλιο της Μάνμπιτζ (CMM), ανακοινώνουμε ότι καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να παραχωρήσουμε στους συνοριοφύλακες του κράτους της Συρίας, χωριά στη γραμμή του μετώπου με την Ασπίδα του Ευφράτη», όπως αποκαλείται η επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, αναφέρει το Συμβούλιο.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η περιοχή που θα παραχωρηθεί βρίσκεται ανάμεσα στη Μάνμπιτζ και την Αλ Μπαμπ, πόλη που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες την περασμένη εβδομάδα από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Αυτοί οι «συνοριοφύλακες» θα έχουν ως αποστολή να προστατεύουν τη γραμμή που χωρίζει την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και εκείνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών.
Η Τουρκία εξαπολύει ήδη πλήγματα κατά των πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας αν δεν αποσυρθούν από την πόλη Μάνμπιτζ που βρίσκεται κοντά στην τουρκική μεθόριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πάντως, ανέφερε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία συμφώνησαν με τη Ρωσία να παραδώσουν χωριά στη γραμμή του μετώπου στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης είναι ψευδείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας