Συντονιστικό αδιόριστων εκπαιδευτικών: Προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες μας.. Δεν τσιμπάμε!

720
αδιόριστων εκπαιδευτικών

 

Άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στη λήξη της, με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές ανά την επικράτεια να ξαναζούνε τη μέρα της μαρμότας από την αρχή: Απόλυση, χαρτιά, ΟΑΕΔ, μετακομίσεις, οικονομική εξουθένωση και άγχος, ανεργία, αβεβαιότητα για του χρόνου. Αυτή είναι η πραγματικότητα του «τέλους των μνημονίων» και της «κανονικότητας» που προωθούν νυν και μέλλοντες κυβερνητικοί και «υπεύθυνοι» διαμόρφωσης οικονομικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Άλλη μια χρονιά λοιπόν που κλείνει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και άλλη μια χρονιά που θα ανοίξει με το ίδιο πηλίκο: 0! Για άλλη μια φορά η συζήτηση για την αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων διορισμών χρησιμοποιείται με τον πιο χυδαίο τρόπο για την εξυπηρέτηση προεκλογικών υποσχέσεων των κομματικών επιτελείων, με μοναδικό σκοπό την ομηρία των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων σε κάλπικα διλήμματα: Προσοντολόγιο ή γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ! Η υποτιθέμενη δέσμευση για 15.000 μονιμοποιήσεις σε βάθος τριετίας έχουν πάει περίπατο, τη στιγμή που το προσοντολόγιο (με το οποίο υποτίθεται πήγαιναν πακέτο) απολύσεων, αποκλεισμών και ανεργίας καραδοκεί ως δούρειος ίππος για να αλώσει κάθε κεκτημένο δικαίωμα, κόπο και θυσίες χιλιάδων αναπληρωτών που έχουν υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο επί δεκαετίες.

Αποδεικνύεται λοιπόν αυτό που έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή το προσοντολόγιο δεν ήρθε για να φέρει τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών αλλά τη μονιμοποίηση της αναπλήρωσης, την ελαστικότητα, τη διάσπαση του κλάδου, την ανθρωποφαγία και την επισφάλεια της μόνιμης αβεβαιότητας για το μέλλον. Δεν υπάρχουν ευνοημένοι, παρά μόνο τα νεοφιλελεύθερα σχέδια ΕΕ και ΟΟΣΑ που δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα και θέλουν τους εκπαιδευτικούς sprinter συνεχών και μεταβαλλόμενων προσόντων. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η τελευταία δήλωση της υπεύθυνης Παιδείας της ΝΔ, ότι «θα σεβαστούν τις διαδικασίες και τις αιτήσεις» που γίνανε για ην ΕΑΕ. Άλλο που δεν θέλανε. Άλλοι κάνανε τη βρώμικη δουλειά και φυσικά οι ίδιοι θα βρούνε το προσοντολόγιο έτοιμο προς εφαρμογή. Και αυτό προφανώς για τους πίνακες αναπληρωτών καθώς για τους δικούς τους υποτιθέμενους διορισμούς θα πραγματοποιήσουν και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ!

 Προσοντολόγιο απολύσεων και αποκλεισμών

Και σα να μην έφτανε που χιλιάδες υποψήφιοι κάτω από τον εκβιασμό της ανεργίας έσπευσαν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της προκήρυξης 3ΕΑ, τελικά σημαντικός αριθμός αυτών βρίσκονται στον αέρα αν όχι αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα τους να εργαστούν τα επόμενα 3 χρόνια με τους πίνακες κλειδωμένους! Πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής λόγω παραπλανητικής ενημέρωσης του συστήματος, παρότι εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο ως τις 24 Μάη, όπως προβλεπόταν από τη συγκεκριμένη προκήρυξη, δεν πλήρωσαν το παράβολο αυτό ως την ημερομηνία αυτή, γιατί, όταν το εξέδιδαν, το σύστημα τους ενημέρωνε ότι έχουν περιθώριο πληρωμής του ως και 1,5 μήνα! Μετά τον αποκλεισμό των συναδέλφων που δεν έχουν εξομοίωση, Υπουργείο Παιδείας και Α.Σ.Ε.Π. συνεχίζουν τους αποκλεισμούς οδηγώντας τους εκπαιδευτικούς σε βέβαιη ανεργία και οριστική απόλυση!

Όσο αφορά στη Γενική Αγωγή, αυτονόητα θεωρούνται η ανυπαρξία οποιασδήποτε δέσμευσης για διορισμούς όπως και η πραγματοποίηση προσλήψεων αναπληρωτών με τους παλιούς πίνακες. Σύμφωνα με το ν.4589 που ψηφίσανε (προσοντολόγιο), εφόσον δε βγαίνουν οι ημερομηνίες οι προσλήψεις θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες όπως ήταν διαμορφωμένοι την ημέρα της ψήφισης (Ιανουάριος 2019). Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσμετρηθεί η φετινή προϋπηρεσία ούτε να καταθέσουν αίτηση οι νέοι απόφοιτοι, για τους οποίους κατά τα άλλα τόσο πολύ κόπτονται. Και αν η πρώτη γραμμή άμυνας απέκρουσε την εφαρμογή του προσοντολογίου για του χρόνου, είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς: Η μη-προσμέτρηση της φετινής προϋπηρεσίας είναι καθαρό αποτέλεσμα του ν.4589 του Γαβρόγλου και κανενός άλλου, νόμο που πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Απαιτούμε την οριστική κατάργηση του νόμου – εκτρώματος, κατάργηση που θα επιφέρει αρχικά την προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας και θα ανοίξει το δρόμο για τη δικαίωση του αγώνα για τον άμεσο μόνιμο διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο από καθαρούς πίνακες με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και ΟΛΗ την προϋπηρεσία (συμπεριλαμβανομένης και της φετινής). 

 

Υπάκουοι Αναπληρωτές – Δούλοι ΤΕΛΟΣ!

Η φετινή χρονιά όμως σημαδεύτηκε κυρίως από τον αγώνα χιλιάδων εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μονίμων, που έδωσαν αταλάντευτα τη μάχη υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Απάντησαν στα εκβιαστικά και διχαστικά διλήμματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ προτάσσοντας τα αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνουν το πτυχίο και τα χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση. Ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση όλων απέναντι στην ανθρωποφαγία, στο αέναο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων, στον αγώνα δρόμου «χωρίς νικητές» για μια θέση ελαστικής εργασίας στο δημόσιο σχολείο, συνεχίζεται! Και ενώ η μεγάλη ηχηρή πλειοψηφία των αναπληρωτών και της βάσης του εκπαιδευτικού κινήματος στάθηκε πάνω από το ύψος των περιστάσεων και δίνει με αξιοπρέπεια τη δύσκολη μάχη, τη δίνει χωρίς την παρουσία και τη στήριξη των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ… εκτός ημερήσιας διάταξης;

Ακόμα και τώρα οι πλειοψηφίες των Δ.Σ. των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ παραμένουν σε φιλο-κυβερνητική και εργοδοτική τροχιά με εχθρική στάση απέναντι στις ανάγκες και τα δίκαια των αιτημάτων μας, πετώντας χαρταετό: Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη για τη 88η Γενική Συνέλευση -συνέδριο της ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί από 23-26 Ιουνίου, δεν αναφέρεται πουθενά ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ οποιαδήποτε συζήτηση για μόνιμους διορισμούς και για το προσοντολόγιο. Γιατί άραγε; Ίσως ξεχνούν, αλλά θα τους το θυμίσουμε εμείς! Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καλεί σε Πανελλαδική Συνέλευση και Συντονισμό ΟΛΟΥΣ τους αναπληρωτές την Κυριακή 23/6 στις 19:00 στο NOVOTEL (Μ. Βόδα 4 – χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΔΟΕ) με στόχο αφενός την οργάνωση της δυναμικής μας παρέμβασης και παρουσίας στο συνέδριο, και αφετέρου τη συζήτηση – συντονισμό για τα επόμενα βήματά του αγώνα μας. Το προσοντολόγιο να ανατραπεί από τον αγώνα μας!

 Αγωνιζόμαστε για:

  • Κατάργηση του νόμου 4589/19 – όχι στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών! Άμεσος διορισμός/ Μονιμοποίηση τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – προστασία της μητρότητας.
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

Απαιτούμε:

Το Υπουργείο να αναλάβει άμεσα την πολιτική ευθύνη και να παρέμβει έτσι ώστε να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος/ισσα: 

  • που κατέθεσε κανονικά τα δικαιολογητικά του και αποκλείεται λόγω παραπλανητικής ενημέρωσης του συστήματος για το παράβολο. Σε κάθε περίπτωση να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους χρονικό περιθώριο να προβούν στην πληρωμή του, αν δεν ισχύει το προβλεπόμενο περιθώριο που λέει το σύστημα.
  • που είναι, μέχρι σήμερα, εγγεγραμμένος/η στους πίνακες προϋπηρεσίας και δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εξομοίωσης του πτυχίου του.

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ!

 ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ!

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας