Συνταξιούχοι Εθνικής Τράπεζας: Το οδοιπορικό του αγώνα μας

1847
εθνική

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ :

Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι Λογαριασμός Περιουσίας  και λειτουργεί από το 1949 ως τραπεζικό επενδυτικό προϊόν την διαχείριση του οποίου  έχει η εκάστοτε Διοίκηση της ΕΤΕ. Την διαχείριση του Λογαριασμού την έχει 8μελής Διαχειριστική Επιτροπή (3 μέλη της Διοίκησης και 5 μέλη των εργαζομένων). Η ισχύς των αποφάσεων της τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της πολλαπλά κατοχυρωμένης στο Σύνταγμά μας και με διεθνείς Συλλογικές Συμβάσεις συλλογικής αυτονομίας.  Το επικουρικό αυτό βοήθημα εντάσσεται στο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και αποτελεί μέρος του μισθού, η παροχή του οποίου συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου.

 Για οποιαδήποτε τροποποίηση του Κανονισμού, απαιτείται απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Λογαριασμού, η οποία όμως στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ. Σ. της Ε.Τ.Ε.. Δηλαδή , η τελική εξουσία και οι αρμοδιότητες λήψης απόφασης για το Λογαριασμό Επικούρησης ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

 Η λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ, καθορίζεται από τον υπογεγραμμένο από τα δύο μέρη (εργαζόμενοι – Διοίκηση) Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος λόγω της φύσης του και των προβλεπομένων διατάξεων του , ποτέ στο παρελθόν δεν επέτρεψε την οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση ή άλλου είδους ρύθμιση , με σκοπό την επί τα χείρω  μεταβολή των παροχών καθώς τα θέματα αυτά αποτελούσαν υποχρεώσεις της ΕΤΕ που τελούσαν υπό την εγγύησή της.

Η ΝΕΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Με την από 25/9/17 επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Φραγκιαδάκη, ανακοινώθηκε στο σύλλογο μας ότι το επικουρικό βοήθημα που καταβάλει ο ΛΕΠΕΤΕ θα σταματήσει από τον μήνα Νοέμβριο και μετά.

Με 2 επιστολές- τελεσίγραφα του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Φραγκιαδάκη, (28 Ιουλίου και 27 Σεπτεμβρίου) ανακοινώθηκε στους συλλόγους Εργαζομένων και Συνταξιούχων καθώς και στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ, ότι η επικουρική παροχή που καταβάλει ο ΛΕΠΕΤΕ θα σταματήσει από τον μήνα Νοέμβριο και μετά.

Για το μήνα Νοέμβριο καταβλήθηκε το επικουρικό με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο αφού ο ΛΕΠΕΤΕ έκανε χρήση ενός ποσού (9,7 εκατομ.), που περιέργως και εντελώς ξαφνικά εμφανίσθηκε από τον κ. Κήπο , στον λογαριασμό ως υφιστάμενο πλεόνασμα(?)  Για την καταβολή αυτή του Νοεμβρίου , οι εκπρόσωποι των εργαζομένων , συνταξιούχων και ΤΥΠΕΤ στη Διαχειριστική Επιτροπή συμφώνησαν στην κατ΄ εξαίρεση καταβολή της Επικούρησης, από το ποσό του αιφνιδίως εμφανισθέντος πλεονάσματος.

Η τράπεζα αφού δεν κατέβαλε την υποχρέωση της , του μηνός Νοεμβρίου στη συνέχεια δεν κατέβαλε ούτε και την υποχρέωση της  για τον μήνα Δεκέμβριο 2017.

 ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ:

Προσπαθεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ από  λογαριασμό Εγγυημένων Παροχών σε Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης.

Παράνομα και αυθαίρετα κόβει το επικουρικό βοήθημα από 16.500 συνταξιούχους.

Θέλει να μας παρασύρει σε ένα  διάλογο με όρους και προϋποθέσεις  ήττας και εξευτελισμού μας.

Θέλει να διαλύσει τον ΛΕΠΕΤΕ (που θα συμπαρασύρει και το ΤΥΠΕΤ) και να μας εντάξει στο θνησιγενές ΕΤΕΑΕΠ στοχεύοντας στη πλήρη φτωχοποίηση των συνταξιούχων.

Θέλει να μας πάρει το 40-45% των μηνιαίων αποδοχών μας και να μας αφήσει οικονομικά εξαθλιωμένους στη βορά της κρίσης.

Στερεί από μας την επικουρική παροχή , για την οποία όλοι  έχουμε καταβάλλει υψηλές εισφορές , για να απολαμβάνει αυτός και οι golden σύμβουλοι του τις 200 και 300.000 ετήσιες αποδοχές.

Προκλητικά υποβαθμίζει την αξιοπρέπεια 16.500 συνταξιούχων για να παραστήσει τον best manager στα παραπάνω αφεντικά του.

Προσθέτει στο βιογραφικό του στοιχεία για καλύτερη μεταγραφή (όπως και τόσοι άλλοι αλεξιπτωτιστές), πάνω στην δική μας εξαθλίωση.

 Ο  ΔΙΚΟΣ  ΜΑΣ  ΑΓΩΝΑΣ:

Ο σύλλογος μας συντόνισε κοινές προσπάθειες με τους εν ενεργεία υπαλλήλους για να καταστήσει  πιο ισχυρό τον αγώνα που δίνουμε.

Διαμαρτυρήθηκε προφορικά αλλά έντονα σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα με τον κ. Φραγκιαδάκη ή τον αντ αυτού κ. Μυλωνά, για την απόφαση που πήρε.

Επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας μαζί με τους άλλους εκπροσώπους του ΣΥΕΤΕ, ΣΥΤΑΤΕ και ΤΥΠΕΤ, σε όλες τις συνεδριάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ με καταγεγραμμένη  τη διαφωνία για τη απόφαση του Φραγκιαδάκη, τονίζοντας σθεναρά ότι ο λογαριασμός είναι εγγυημένων παροχών.

Πραγματοποίησε τις ανεπανάληπτες συγκεντρώσεις στην Κοτζιά και στην Κλαυθμώνος που δεν είχαν προηγούμενο. Προχώρησε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση ενημέρωσης του ΤΙΤΑΝΙΑ όπου ακούσθηκαν οι φωνές των ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών , οι οποίες δυνάμωσαν ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματα μας.  Προχώρησε ακόμη και σε πανελλήνιο ξεσηκωμό με τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Μίλησε με όλα σχεδόν τα κόμματα και προκάλεσε δημόσιες τοποθετήσεις τους υπέρ των απόψεων μας και των δικών μας θέσεων. Ζήτησε από αυτά και έγιναν ερωτήσεις και επερωτήσεις προκαλώντας τον αρμόδιο υπουργό να παίρνει θέση και να επιρρίπτει τις ευθύνες στον κ. Φραγκιαδάκη.

Σύστησε μία πολυάριθμη ομάδα Νομικών από καθηγητές και ειδικούς στο αντικείμενο  δικηγόρους  και πλαισίωσε αυτούς και με τεχνικούς συμβούλους για την αρτιότερη αντιμετώπιση  του θέματος μας.

Προσέφυγε άμεσα στα ασφαλιστικά μέτρα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που δυστυχώς αποκρούσθηκε από την τράπεζα και αναμένει τη συζήτηση επί της ουσίας των ασφαλιστικών μέτρων στις 17/1/18, ενισχύοντας στο μεσοδιάστημα το Νομικό οπλοστάσιο για τη μέρα αυτή. Έστειλε εξώδικο στον κ. Φραγκιαδάκη και έδωσε εντολή να αποσταλούν εξώδικα και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Η Νομική Ομάδα προχωράει άμεσα  σε  νέα ασφαλιστικά μέτρα , τακτικές αγωγές  και σε μηνυτήριες αναφορές για τις ποινικές ευθύνες των αρμοδίων. (Η ίδια σχεδόν ομάδα με τη συνδρομή και ετέρου δικηγόρου που ζήτησαν οι 572 συνταξιούχοι συνάδελφοι συζήτησε  στο ΣτΕ και το θέμα της αναδρομικής περικοπής του εφάπαξ, με εκτιμώμενη άποψη τη θετική έκβαση ).

Το προεδρείο του συλλόγου μας θέλοντας να ξεκαθαρίσει και το θολό τοπίο των κυβερνητικών απόψεων και διαθέσεων προχώρησε σε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  κ. Δραγασάκη. Η συζήτηση βούλιαξε μέσα στο τέλμα της άβουλης νοοτροπίας του κ. Αντιπροέδρου ο οποίος ψυχρά δήλωσε ότι ο Φραγκιαδάκης παίρνει εντολές και ελέγχεται από το SSM και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής λύσεων από την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δίκιο μας . Η συνέχεια θα εξεταστεί στο προσεχές Δ.Σ. της επόμενης βδομάδας.

Τέλος σύσσωμο το Δ.Σ. του συλλόγου βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και σε συνεχή επαφή με τους εν ενεργεία συναδέλφους για την ενιαία πορεία του αγώνα που δίνουμε.

Συνάδελφοι όλα τα παραπάνω προωθούνται γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Ο προκλητικός και ανάλγητος Διευθύνων Σύμβουλος που δεν σεβάστηκε ούτε τις μέρες αυτές τις γιορτινές, αφήνοντας χιλιάδες κόσμο χωρίς λεφτά, μπορεί να νοιώθει ευχαρίστηση με την τραγική κατάσταση και εξαθλίωση των συνταξιούχων, αλλά θα πέσει πάνω του όλο το ανάθεμα των φτωχών και ταλαιπωρημένων συναδέλφων μας. Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα δεν σεβάστηκε τους απόμαχους αυτούς, που την έκαναν μεγάλη και οι ευθύνες του Φραγκιαδάκη που την εκπροσωπεί είναι τεράστιες.

Τέλος πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι στάλθηκε μία επιστολή προς αυτόν που με σαφήνεια ο σύλλογος μας  του  κάνει γνωστό ότι η συμμετοχή μας στην προτεινόμενη από αυτόν Επιτροπή γίνεται αποδεκτή εφόσον πληρωθούν οι επικουρικές παροχές του Δεκέμβρη και ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή για την ανεύρεση λύσης θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο του ΛΕΠΕΤΕ και της εγγυημένης παροχής.

 ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ:

Ως γνωστόν η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε., είναι  υποχρεωμένη να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του Λογαριασμού Επικούρησης, γιατί αυτές προκλήθηκαν με δική της υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα ο Λογαριασμός Επικούρησης ν’ αδυνατεί να δημιουργήσει αντίστοιχο ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Η Διοίκηση της Τράπεζας είναι αυτή που αποκλειστικά έχει την κύρια ευθύνη αφού αυτή διαχειρίζεται ουσιαστικά τον ΛΕΠΕΤΕ.

Οι παραλείψεις , οι παρατυπίες και οι από πολλού καιρού αυθαίρετες ενέργειες της μεγιστοποιούν τις ευθύνες της Ε.Τ.Ε., της οποίας οι κατά καιρούς εκπρόσωποι της, δημιούργησαν και δημιουργούν ακόμη προβλήματα σοβαρά για την ίδια μας τη ζωή.

Τα προγράμματα  εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζομένων, αφού τους χορηγούσε πλούσια οικονομικά κίνητρα, είχαν σαν συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για τον ΛΕΠΕΤΕ.

Η διαδεδομένη  τακτική των Διοικήσεων  της ΕΤΕ να καταβάλλουν  έμμεσα αμοιβές , με τη μορφή μπόνους, για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, επιβάρυνε δυσανάλογα τον Λογαριασμό και τον έφθασε στη σημερινή άθλια κατάσταση .

 Η καθιέρωση των νέων μορφών απασχόλησης με τους ακριβοπληρωμένους ειδικούς συνεργάτες, οι  συμβάσεις ανάθεσης διαφόρων έργων, η εξωτερίκευση των εργασιών και δάνεια που κανένας δεν γνωρίζει, οδήγησε και οδηγεί σε παραπέρα οικονομικό μαρασμό  τον ΛΕΠΕΤΕ , αφού και αυτοί οι εργαζόμενοι με τέτοιες σχέσεις εργασίας  δεν  ασφαλίζονται  επίσης στον Λογαριασμό Επικούρησης.

 Οι καταστροφικές επιπτώσεις του εγκληματικού Νόμου 3371/2005 που έστειλε στο ΙΚΑ – Ε.Τ.Ε.Α.Μ (το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ) όλους όσους προσλήφθηκαν στην Τράπεζα μετά την 1/1/2005 , με συνέπεια  ο Λογαριασμός Επικούρησης να στερείται νέων πόρων προερχόμενων από νέα μέλη.

 Το πλήθος των εισαγόμενων masterούχων , παραγωγής των απανταχού  «κολλεγίων ευκαιρίας» της οικουμένης , που ήλθαν ως αλεξιπτωτιστές , να σώσουν την Εθνική Τράπεζα, γνωστά  ως  golden boys, με αμοιβές ετήσιων αποδοχών εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που έπεσαν ως ακρίδες και απομυζούν την τράπεζα, έβαλαν και αυτά το κερασάκι στην τούρτα για να φθαρεί τόσο πολύ ο ΛΕΠΕΤΕ.

 ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:

 Αναλογιζόμενοι πάντα και τα δικά μας λάθη (διορισμένες διοικήσεις, κ.λ.π.) προκειμένου να μην επαναληφθούν, πρέπει να ορθώσουμε γενναία το ανάστημα μας απέναντι στην Διοίκηση κ. Φραγκιαδάκη.

 Πρέπει με κάθε θυσία, χωρίς λιποψυχίες και φοβίες, να υποχρεώσουμε τον Διευθύνοντα να αποσύρει τελεσίγραφα και απειλές και να κληθεί αναλογιζόμενος και αυτός τις δικές του ευθύνες απέναντι στους 16.000 συνταξιούχους, να καταβάλει τις καθυστερημένες παροχές επικούρησης μας , σεβόμενος αν μη τι άλλο, τις γιορτινές μέρες που περνάμε .

 Πρέπει να του θυμίζουμε μέχρι να το καταλάβει, ότι τα δικαιώματα αυτά  της επικουρικής μας παροχής  τα σεβάστηκαν ή υποχρεώθηκαν να τα σεβαστούν για 70 ολόκληρα χρόνια όλοι οι Διοικητές και ορισμένοι μάλιστα τα κατοχύρωσαν ακόμη περισσότερο .

 Πρέπει να του βροντοφωνάξουμε ότι εμείς θα μείνουμε στον ΛΕΠΕΤΕ.

Μπορούμε ακόμη αν θέλει να του υποδείξουμε τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του ΛΕΠΕΤΕ για να μην χρεώνεται η τράπεζα δραματικά και φθάσει σε πτώχευση όπως επικαλείται.

Πρέπει να του διαμηνύσουμε ακόμη ότι θα αναζητηθούν ευθύνες κάθε μορφής (ποινικές, διοικητικές) και επίσης έλεγχος νομιμότητας και διαχείρισης του Λογαριασμού για να διαπιστωθεί πως από πλεονασματικός λογαριασμός κατάντησε να γίνει χρεωστικός .

Συνάδελφοι,

Με την ανακοίνωση μας αυτή προσπαθήσαμε να δώσουμε το οδοιπορικό των ενεργειών μας. Είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μικροπροβλήματα που προέρχονται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις παρατάξεων , να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ την ενότητα μας, για να διακρίνεται και αυτή από αξιοπρέπεια και να έχει μία διαχρονική συνέπεια που θα εξασφαλίσει περισσότερες πιθανότητες ανατροπής των δυσμενών αποφάσεων του κ. Φραγκιαδάκη.

 ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας