Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν λόγω λιτότητας και κίτρινων γιλέκων

1307
μακρόν

Ήταν η «εβδομάδα των Παθών» για τους πιστούς Καθολικούς η εβδομάδα που πέρασε. Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τη Μεγάλη Δεύτερα πήρε γι’ αυτούς μια ιδιαίτερα πένθιμη διάσταση.

Παρόλο, όμως, που ο πρόεδρος Μακρόν είδε τη δημοτικότητά του ευκαιριακά να κερδίζει τρεις πολύτιμες μονάδες, φθάνοντας το 32% μετά την πυρκαγιά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση BVA, κι ενώ οι Γάλλοι έκριναν ότι ορθώς ακύρωσε την αναμετάδοση της προ-βιντεοσκοπημένης ομιλίας του με τα μέτρα λιτότητας, ύστερα από τον Εθνικό Διάλογο, τα μέτρα λιτότητας όμως που διέρρευσαν στον Τύπο και σχολιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τη δημοτικότητα του Μακρόν.

Τα μέτρα

Έκπληξη, για παράδειγμα, προκάλεσε η πρόθεσή του να κλείσει τη Μεγάλη Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) που από το 1945 τροφοδοτεί το κράτος με τους ανώτερους υπαλλήλους αλλά και απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει όλοι σχεδόν οι Γάλλοι πρόεδροι και ο ίδιος ο Μακρόν.

Η μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, η άμεση ανατίμηση των συντάξεων κατά 1,1% ή ακόμα η υιοθέτηση του δημοψηφίσματος λαϊκής πρωτοβουλίας, αλλά αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο, είναι μερικά από τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία όμως δεν φάνηκαν ικανά να πείσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τα κίτρινα γιλέκα. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Οpinion Way o Πρόεδρος έχασε εκ νέου πέντε μονάδες, υποχωρώντας στο 27%, στο χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της προεδρίας του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας