Στουρνάρας συστήνει επιδρομή αθρόας εκκαθάρισης δανείων από ν.Κατσέλη

826

Ανάλγητη παρέμβαση για την γρήγορη εκκαθάριση, με δυο λόγια το ξεπέταγμα, των δανείων και δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον ν.Κατσέλη, πραγματοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής είπε ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικού ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, υπάγονται στον νόμο Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Στο τέλος του α’ εξαμήνου 2018, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς νομικής προστασίας. Για τα στεγαστικά δάνεια, το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%, δηλαδή περισσότερο από 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στον νόμο Κατσέλη.

Ο Γ. Στουρνάρας θεώρησε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι υπερβολικοί, επομένως απαιτείται επίσπευση της εξέτασης των εκρεμουσών υποθέσεων του ν.Κατσέλη και αυστηροποίηση στις αποφάσεις, με το τελευταίο να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ώστε να μειωθεί δραστικότατα ο αριθμός των πρώτων κατοικιών που υπάγονται στο νόμο και επομένως να ανοίξει ο δρόμος για νέους ακόμα πιο μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών.

Είναι τραγικό ότι το ενδεχόμενο ανάρρωσης των τραπεζών και ανάπτυξης στην χώρα συνδέονται από πιστωτές, τραπεζίτες και κατεστημένα πολιτικά κόμματα από την γενικευμένη αρπαγή πρώτων κατοικιών και λαϊκής περιουσίας, πράγμα που εφ’ όσον προωθείται, ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα στην χώρα.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι επιχειρούν να δώσουν χώρο στην ανάπτυξη με μια ανάλγητη επιχείρηση πλειστηριασμών που την υπονομεύει και την καθιστά αδύνατη.

Μόνη λύση η ευρεία διαγραφή των ιδιωτικών χρεών στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής ανατροπής και ενός πλαισίου επαναθεμελίωσης και προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας