Στην ExxonMobil το οικοπεδο-5 στην Κύπρο-Άγκυρα: «Δεν θα επιτραπεί στους Αμερικανούς»

698
Στην ExxonMobil το οικοπεδο-5 στην Κύπρο-Άγκυρα: «Δεν επιτραπεί στους Αμερικανούς»
Τουρκικές απειλές κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση που ψάξουν για φυσικό αέριο στην… «υφαλοκρηπίδα» της!

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου ενώ άμεση ήταν η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να ψάξει για φυσικό αέριο σε περιοχές δικαιοδοσίας της».

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Πηλείδου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd kai Qatar Petroleum international stream lc. Διαχειρίστρια θα είναι η ExxonMobil και οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής 60 και 40, αντίστοιχα. 

Επιπλέον, έχω εξουσιοδοτηθεί να υπογράψω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το συμβόλαιο έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία και με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας. 

Το συμβόλαιο θα υπογραφεί σε τελετή που θα γίνει στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών για την οποία θα ακολουθήσει ενημέρωση. 

Η διαδικασία από το Υπουργείο Ενέργειας για αδειοδότηση του τεμαχίου 5 ήταν αυτή που ακολουθήθηκε και για το τεμάχιο 7 και γίνεται δυνάμει του περί υδρογονανθράκων, αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης, νόμου. 

Η αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην κοινοπραξία, η οποία ήδη κατέχει την άδεια έρευνας στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των εταιρειών και ιδιαίτερα εταιρειών αυτού του βεληνεκούς, στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλκγίτς, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την είδηση  ότι το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε στην Κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership άδεια εξερεύνησης φυσικού Αερίου στο τεμάχιο 5.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι μέρος του τεμαχίου 5 ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Η είδηση ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραχώρησε μονομερώς άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership για το επονομαζόμενο τεμάχιο 5, αγνοώντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ποια είναι στην πραγματικότητα η πλευρά που προκαλεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής αδειοδότησης παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του Νησιού.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, όπως έχει κάνει και παλαιότερα, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα της χώρας μας και της (λεγόμενης) ‘’ΤΔΒΚ’’».

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία ουδέποτε θα έκανε τέτοιες δηλώσεις εάν δεν της είχαν δώσει το δικαίωμα οι Αμερικανοί οι οποίοι πάντα φοβόντουσαν να λάβουν αποφασιστικά μέτρα εναντίον της υπό τον φόβο μήπως χαθεί ένας «στρατηγικός σύμμαχος».

Στην Ουάσινγκτον αρνούνται να κατανοήσουν ότι για την Τουρκία υπάρχει μόνο ένας στρατηγικός σύμμαχος και αυτός είναι ο εαυτός της.

Όλες οι άλλε χώρες είναι απλά μέσα που τα χρησιμοποιεί για να πετύχει τους στόχους της, έτσι ήταν πάντα η τουρκική νοοτροπία και όποιοι δεν το κατανόησαν αυτό εκτέθηκαν.

Αξίζει να υπνθυμίσουμε πως η ΕxoonMobil αποτελεί την απόγονο εταιρεία της πανίσχυρης Standard Oil της γνωστής οικογένειας των Ροκφέλερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας