Στην Πράγα οι ακροδεξιοί ηγέτες. Μάχη Le Pen-Salvini για την ηγεσία

948
ακροδεξιοί

Εάν επιτευχθεί ο στόχος για τον σχηματισμό της συμμαχίας, οι ακροδεξιοί θα πρέπει να επιλέξουν έναν ηγέτη.

Στην Πράγα συναντώνται σήμερα Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2019 οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26 Μαϊου.

Τα ακροδεξιά κόμματα ελπίζουν σε μια σημαντική, αλλά άκρως επικίνδυνη ενίσχυση της δύναμής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ώρα που ενισχύονται τα κινήματα κατά της ΕΕ, όπως σημειώνει το Euractiv.

Στη Σύνοδο μετέχουν η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Marine Le Pen, o Ολλανδός ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας Geert Wilders, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακροδεξιοί ηγέτες συγκεντρώνονται με στόχο την επίτευξη συμμαχίας.

«Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η συμμαχία των εθνικιστικών κομμάτων με επικεφαλής τον Salvini, τη Le Pen, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία και άλλους, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μία από τις ισχυρότερες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δηλώνει ο Tomio Okamura, επικεφαλής του κόμματος Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) της Τσεχίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, πιθανότατα, σε θεμελιώδεις, αλλά απαράδεκτες αλλαγές εντός της ΕΕ.

O Salvini, ο οποίος επισκέφτηκε τον Okamura στην Πράγα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απηύθυνε κάλεσμα στα ακροδεξιά κόμματα τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μια νέα συμμαχία.

Μάλιστα, ο Salvini εκτιμά ότι αυτό το νέο μπλοκ θα είναι το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Jan Kubacek, η συνεργασία μεταξύ αυτών των κομμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς όλοι είναι ταγμένοι σε εθνικιστικά δόγματα.

Επίσης εάν επιτευχθεί ο στόχος για τον σχηματισμό της συμμαχίας, οι εθνικιστές θα πρέπει να επιλέξουν έναν ηγέτη.

Η μάχη Salvini – Le Pen θα είναι σκληρή, ωστόσο ο Ιταλός θα έχει το πάνω χέρι, καθώς δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Από την άλλη μεριά η Le Pen θα είναι πολύ δραστήρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας