Σοκ-Τσαβούσογλου: “Υπενθυμίζει”ισχύ του προδοτικού πρωτοκόλλου της Βέρνης, που “ρευστοποίησε” το Αιγαίο

1049
τσαβούσογλου
Οι Βρυξέλλες και ο Ζ. Μπορέλ δίνουν κυριολεκτικά την Ελλάδα στη βουλιμία της Τουρκίας

Είναι τραγικό αλλά ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ, με ένα απόλυτα κυνικό τρόπο και με όλα σχεδόν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να τον καλύπτουν, “πούλησε” στην κυριολεξία την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, στη βουλιμία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Ζ. Μπορέλ, προφανώς σε άτυπη παρασκηνιακή συνεννόηση με την κρυπτόμενη Αθήνα, προεξόφλησε την οργάνωση εφ’ όλης της ύλης(!) και άνευ όρων και προϋποθέσεων διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας και περιέργως με μια αμφιλεγόμενη διατύπωσή του μίλησε για διανομή των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!!!

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερθεματίζοντας στον χωρίς δεσμεύσεις διάλογο με την Ελλάδα, βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει την ύπαρξη του μοιραίου πρωτόκολλου της Βέρνης, το οποίο συνομολογήθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις του ’76 μεταξύ Καραμανλή και Ντεμιρέλ και με το οποίο η Αθήναρευστοποίησε” και ουδετεροποίησε όλο το Αιγαίο, αποδεχόμενη την αμοιβαία απαγόρευση ερευνών και γεωτρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Αιγαιακή θάλασσα, πέραν των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Αυτή η πρωτοφανής σε μειοδοσία Συμφωνία της Αθήνας που επαναβεβαιώθηκε το 1988 κατά τη Συνάντηση της Βουλιαγμένης μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Οζάλ και η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, απαγορεύει στην Ελλάδα να προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων ακόμα και στα 7 ν.μ έξω από την Αττική.

Δυστυχώς αυτό το παράδειγμα για το οποίο τηρεί σιγή ιχθύος το ελληνικό κατεστημένο έφερε ως πρότυπο επιτυχούς κατάληξης διαπραγματεύσεων ο Μ. Τσαβούσογλου.

Είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλεςπουλάνε” κυνικά την Ελλάδα στην Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίζει μόνος του μπάλα στο γήπεδο της Ανατολικής Μεσογείου, άνευ αντιπάλου.

Την Ελλάδα περιμένουν τραγικές εξελίξεις. Αν έχει τέτοιους συμμάχους τι τους θέλει τους εχθρούς!

Ο Μαβλούτ Τσαβούσογλου προκαλεί και εκβιάζει. Η Αθήνα “παραδίδεται”

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα των προκλήσεων στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόσεπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Βάζοντας στο στόχαστρο του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, τότε «θα πρέπει να απαντήσουμε».

«Περιμένουμε να τηρηθεί η ευρωπαϊκή υπόσχεση για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών. Η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εκλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές», ανέφερε.

Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απειλώντας μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Χρειαζόμαστε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που λήφθηκαν προς την Τουρκία. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικός. Της ΕΕ δεν της αρέσει πολύ, αλλά η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια κουβέντα της ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας. Εκπληρώσαμε 67 από αυτές. Πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «αν και πιστεύω στις ειλικρινείς προθέσεις της Ευρώπης ως προς το θέμα της Τουρκίας, υπάρχουν μέλη των οποίων η δράση πρέπει να περιοριστεί, άμα θέλουμε να πετύχουμε ομόνοια».

Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση του με τον Ζόζεπ Μπορέλ είπε για την Κύπρο: «Στην Κύπρο, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, βλέπουμε ότι τα πράγματα μπλοκάρουν. Δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’αυτό. Έχουμε όμως υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ας μην ξεγελάει ο ένας τον άλλον, τότε μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις».

Ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και προκάλεσε εντύπωση όταν έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης, το οποίο πάγωμα, δυστυχώς, ισχύει έως σήμερα αφού επαναβεβαιώθηκε με τη Συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις  για υδρογονάνθρακες πουθενά στο Αιγαίο, πέραν των χωρικών υδάτων της των 6 ν.μ.

Με δύο λόγια, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί μια τέτοια μειοδοσία, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες ούτε στα 7 ν.μ έξω από την Αττική.

Δυστυχώς, εδώ και 44 χρόνια το Αιγαίο έχει “ρευστοποιηθεί” από την ίδια την χώρα μας και έχει μετατραπεί συνολικά  σε μια ουδέτερη θάλασσα από την άποψη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το τραγικό είναι ότι κανένας από την κατεστημένη πολιτική τάξη αλλά ούτε και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αναφέρεται σε αυτό το ακραία μειοδοτικό γεγονός, στο οποίο καθόλου τυχαία αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με τον Μπορέλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος στη συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε δε για μία ακόμη φορά ότι η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς Μακρόν ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση και συγκεκριμένα σε γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης.

Για τη Λιβύη, μόλις ένα 24ώρο μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση επί λιβυκού εδάφους που ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις, ο Τσαβούσογλου τόνισε: «Η Γαλλία προσφέρει στήριξη στον Χάφταρ και υπάρχει εδώ μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Τουρκίας που έχει υπογράψει συμφωνίες με τη νόμιμη κυβέρνηση».

Προανήγγειλε διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο Μπορέλ

Ο Μπορέλ από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ε.Ε στην Λευκωσία λέγοντας: «H Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία  όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε και έχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη. Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε να ξεκινήσουν συνομιλίες  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προανήγγειλε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ακόμη πως η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της από την Τουρκία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις.

Όσον αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι «η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας