Σκληρό-ανατολίτικο παζάρι στην κυπριακή ΑΟΖ: Ζητά διάλογο μεταξύ εταιρειών η Άγκυρα

909
κυπριακή

Έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από διάφορες πλευρές, ώστε να αρχίσει σε πρώτη φάση διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι παρεμβάσεις, κυρίως από τη Γερμανία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, στοχεύουν όπως υπάρξει αποτέλεσμα πριν την εκπνοή του ενός μηνός, που έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα η τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος“, η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα πως είτε θα αρχίσει ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης είτε θα επανέλθει στην περιοχή αποστέλλοντας ερευνητικό πλοίο και φρεγάτες. Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως οι σχεδιασμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αναστέλλονται και προς επιβεβαίωση τούτου, στάλθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το “Μπαρμπαρός” για παράνομες έρευνες.

Μια άλλη πρόταση, που έχει κατατεθεί από τουρκικής πλευράς είναι η εμπλοκή των εταιρειών. Η τουρκική εισήγηση είναι πως εάν δεν γίνει εφικτό να αρχίσει διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε αυτός να διεξαχθεί μεταξύ των εταιρειών.

Η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το παιχνίδι αν και οι πιέσεις θα ενταθούν για έναρξη διαλόγου με μόνο θέμα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου  και δεν αποκλείεται να προταθεί στο τέλος συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Από την πλευρά της Αθήνας, η γραμμή που φαίνεται να ακολουθείται είναι πως στον διάλογο θα συζητηθεί, δήθεν, μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Στην πραγματικότητα η Αθήνα έχει αποδεχθεί την πολιτική των τρίτων που παρεμβαίνουν και  θεωρούν πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να παρακαθίσουν σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

*Βασική πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας