Σημάδια παγκόσμιας ύφεσης: Συγκρατημένοι στα έξοδα οι πλούσιοι

510
ύφεσης

Αναλυτές και επενδυτές εξετάζουν τα πολλαπλά ανησυχητικά μηνύματα στην παγκόσμια οικονομία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι πλησιάζει μία ύφεση. Το πιο πρόσφατο; Οι πλούσιοι σταμάτησαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNBC, το οποίο και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν φόβοι για ένα «ντόμινο» επιπτώσεων από την κορυφή προς τα κάτω (trickle down recession).

Ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, τέχνη, κοσμήματα- όλοι κλάδοι που προσελκύουν πλούσιους πελάτες βρίσκονται σε κάμψη. Ενώ η μεσαία τάξη εξακολουθεί να ξοδεύει και οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε καλά επίπεδα στις ΗΠΑ, οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η αιφνίδια πτώση των δαπανών των πιο εύπορων στρωμάτων θα μπορούσε πολύ γρήγορα να «διαχυθεί» στην οικονομία και να δημιουργήσει ακόμη ένα βαρίδι στην ανάπτυξη.

Ο τομέας των πολυτελών ακινήτων βιώνει φέτος τη χειρότερη χρονιά του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο Μανχάταν οι πωλήσεις βρίσκονται σε πτώση επί έξι διαδοχικά τρίμηνα. Σύμφωνα με τη Redfin, οι πωλήσεις κατοικιών αξίας άνω του 1,5 εκατ. δολ. μειώθηκαν 5% το δεύτερο τρίμηνο. Σε δημοφιλή θέρετρα πολυτελείς επαύλεις μένουν στα αζήτητα.

Επιπλέον. το πρώτο εξάμηνο του 2019 ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι δημοπρασίες έργων τέχνης. Οι πωλήσεις τoυ οίκου Sotheby’s σημείωσαν πτώση 10% και του Christie’s έκαναν βουτιά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας