Σάλος για την απονομή χάριτος στον πρύτανη που υπεξαίρεσε 8.000.000€

2971
απονομή

Αίσθηση, αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκαλεί η απονομή χάριτος στον Δημήτρη Κώνστα, πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2012 σε 14 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998.

Η υπόθεση αφορούσε την υπεξαίρεση ποσού ύψους 8.000.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για επενδυτικά προγράμματα του πανεπιστημίου. Την απονομή χάριτος υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η απόφαση για την απονομή χάριτος στον πρώην πρύτανη έγινε με την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκρίνει την εισήγηση. Είχε ακόμη προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της δίκαιης δίκης! Σε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Κώνστας είναι εδώ και χρόνια εκτός φυλακής, επικαλούμενος λόγους υγείας!

Συγκεκριμένα, έχει αποφυλακιστεί ήδη από τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μόλις 14 μήνες κράτησης. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί μαζί με άλλα οκτώ άτομα, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους, σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης.

Άπαντες, βέβαια, είχαν αρνηθεί τότε τις κατηγορίες, δηλώνοντας αθώοι και αδίκως στοχοποιημένοι. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε πριν από ενάμιση χρόνο στον πρώην πρύτανη καθώς και στον συγκατηγορούμενό του, καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, με το σκεπτικό ότι οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν “στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού“.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας