Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ μπαίνουν σφήνα στις σχέσεις Μόσχας-Αθήνας

1089
μμε

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αλέξανδρου Μασσαβέτα στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Ψευδείς ισχυρισμούς» και «παράλογες κατηγορίες» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τους ισχυρισμούς που προβάλει ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, συγγραφέας του βιβλίου «Τρίτη Ρώμη», μιλώντας στην «Καθημερινή», είχε προβάλει ισχυρισμούς για φερόμενο «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας για την κυριαρχία στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το δημοσίευμα και οι ισχυρισμοί του κ. Μασσαβέτα προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ που τονίζει ότι ο κ. Μασσαβέτας δεν είναι ιστορικός, αλλά ασχολείται με τουριστικούς οδηγούς.

Το ρωσικό υπουργείο κάνει λόγο, επίσης, για ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ που για άλλη μια φορά «αποδεικνύουν την προσήλωσή τους σε εξωτερικές δυνάμεις» με στόχο τη διαίρεση Μόσχας και Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 28 Ιανουαρίου 2020, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε μια συνέντευξη του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, συγγραφέα του βιβλίου “Τρίτη Ρώμη”. Στη συνέντευξη και στο “έργο” του υπάρχουν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί και παράλογες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.

Ο Α. Μασσαβέτας καλεί τους Έλληνες αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν «τη σοβαρότητα της γεωστρατηγικής απειλής της Ρωσίας», η οποία εδώ και αιώνες προσπαθεί να «τορπιλίσει της ισχύ της Ελλάδας» και ενεργά χρησιμοποιεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον σκοπό αυτό. Στην αρρωστημένη φαντασία του συγγραφέα, ο οποίος «αποκαλύπτει την αλήθεια», η Ρωσία εμφανίζεται ως μια μοχθηρή δύναμη που διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ελλάδας, «χειραγωγεί οργανωμένα και επιδέξια» την ελληνική κοινή γνώμη, δωροδοκεί σχολιαστές με επιρροή και εκβιάζει τους ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, τα πιο εντυπωσιακά κοινά επιτεύγματά μας, τα οποία Ρώσοι και Έλληνες εκτιμούν, οι διμερείς πολιτιστικές και ανθρωπιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φόρουμ, των φεστιβάλ και των στρατιωτικών εκδηλώσεων, είναι, κατά την άποψη του συγγραφέα, τίποτα περισσότερο από άμεση καταστροφή από την πλευρά της Μόσχας και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Μασσαβέτας έφτασε μέχρι το σημείο να επιχειρήσει μια απευθείας αναλογία μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ λόγω του ότι οι γυναίκες με παντελόνια δεν επιτρέπεται να μπουν σε κάποιες από τις εκκλησίες της Ρωσίας. Επίσης συγκρίνει ανοιχτά τη ρωσική Ορθοδοξία με την ελληνική. Ταυτόχρονα, δηλώνει χωρίς την παραμικρή αίσθηση συναίσθησης, ότι είναι δύσκολο να τον υποψιαστεί κανείς για αντιπάθεια προς τη Ρωσική Ορθοδοξία.

Ο κ. Μασσαβέτας δεν είναι ούτε ιστορικός, ούτε συγγραφέας, αλλά ασχολείται με τη σύνταξη των τουριστικών οδηγών. Προβάλλοντας τέτοιες προσωπικότητες, που είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν κόλπα και πλαστογραφίες για να διαστρεβλώσουν και να μαυρίσουν τις κοινές σελίδες της ρωσικής-ελληνικής Ιστορίας, ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ αποδεικνύουν και πάλι την προσήλωσή τους σε εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας».

Τι είχε αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα για το ίδιο δημοσίευμα

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συνέντευξη και οι ισχυρισμοί που προέβαλε είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα που έκανε λόγο για «απροκάλυπτες επιθέσεις» και «πρωτοφανή διαστρέβλωση των γεγονότων» με στόχο την «καλλιέργειας εχθρικής εικόνας της Ρωσίας στην Ελλάδα».

Αναφερθείς στον Αλέξανδρο Μασσαβέτα, η ρωσική πρεσβεία τόνισε:

«Ο αδιάντροπος “στηλιτευτής” έφτασε σε τέτοιο σημείο που παραλληλίζει την «σκληροπυρηνική» ρωσική ορθοδοξία με το ριζοσπαστικό ισλάμ και την αντιτάσσει ανοιχτά στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση. Σαν να μην γνωρίζει ότι το δόγμαΤρίτη Ρώμη” στη Ρωσία απασχολεί μόνο ιστορικούς και μεμονωμένους φανατικούς. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια από λίγες εκκλησίες που αναγνωρίζει το πρωτείο τιμής του Κωνσταντινουπόλεως με ειδικό έγγραφο που εγκρίθηκε από Ιερά Σύνοδο 2013».Και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μασσαβέτας συνειδητά χειραγωγεί την ελληνική κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τα ίδια τα θεμέλια των ρωσοελληνικών φιλικών σχέσεων και την κοινή μας ιστορία ως “σοβαρή γεωστρατηγική απειλή της Ρωσίας”. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι διαχρονικοί δεσμοί των λαών μας είναι αρκετά γεροί ώστε να αντέξουν τις κυνικές απροκάλυπτες επιθέσεις. Κρίμα που ορισμένα ΜΜΕ παρέχουν υπάκουα το βήμα σ’ αυτόν και σε άλλους παρόμοιους αντιπάλους της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας