Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλητική για τα Βαλκάνια

811

Aυστηρά μηνύματα σε Αλβανία και Κόσοβο στέλνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών που κάνει λόγο για προώθηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την κοινή συνεδρίαση Αλβανίας και Κοσόβου.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο, οι προσπάθειες της Πρίστινας και των Τιράνων να προωθήσουν την πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλούν την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

«Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της “προσέγγισης” τους, οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων» αναφέρει.

Παράλληλα, η Μόσχα υπογραμμίζει πως η θέση περί αναγκαιότητας της «εξάλειψης των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου προκαλεί ανησυχία.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το Κόσοβο (και αυτό το επιβεβαιώνει η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ) είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας και η αυθαίρετη επίκληση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας αναφορικά μ’ ένα κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά παρά ως ωμή επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι ελπίζει πως θα υπάρξει «σαφής αντίδραση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναθέσει την αποστολή του διαμεσολαβητή στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως τέτοιες προθέσεις βλάπτουν τη διαδικασία της διευθέτησης του ζητήματος του Κοσόβου, εκμηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και προσβλέπουν στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος στον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας