Ρωσία κατηγορεί Τουρκία ότι επιδιώκει απόσχιση της Τσετσενίας-Θα υπάρξει ισοδύναμη απάντηση!

643
Ρωσία κατηγορεί Τουρκία ότι επιδιώκει απόσχιση

Το όνομα ενός ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών σε πάρκο στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Η Ρωσία ήδη έχει εκφράσει «απόλυτη απαρέσκεια για οποιεσδήποτε μορφές, πρακτικές και είδη εξύμνησης και ηρωοποίησης εξτρεμιστών, ενόπλων, συνεργατών (σ.σ. των Ναζί κατακτητών), όσο για τρομοκράτες ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zaharova, ερωτηθείσα για την ονομασία πάρκου έξω από την Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Djohar Doudaev, ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών την περίοδο 1991-1996.

«Δεν είναι η πρώτη απόπειρα να τιμηθεί η μνήμη ενός ανθρώπου, η συνείδηση του οποίου βαρύνεται από το θάνατο χιλιάδων Ρώσων πολιτών με διάφορες εθνικότητες και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Παρόμοιες απόπειρες είναι ανεπίτρεπτες και απαιτούν την πιο κατηγορηματική καταδίκη από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές «έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, στη διατήρηση και εδραίωση της οποίας αποδίδουν τόσο μεγάλη προσοχή οι αρχηγοί των κρατών μας».

Πράξη απαράδεκτη

«Υπολογίζουμε ότι τα μηνύματά μας για το ανεπίτρεπτο τέτοιου είδους υπονομευτικών της αμοιβαίας εμπιστοσύνης κινήσεων, θα γίνουν αντιληπτά από την τουρκική πλευρά με όλη τη σοβαρότητα.

Το “ξέπλυμα” και η ηρωοποίηση οπλαρχηγών των ενόπλων, των ίδιων των εξτρεμιστών και τρομοκρατών με καιροσκοπικούς στόχους είναι πράξη απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη.

Αυτή είναι η θέση αρχής της Ρωσίας», η οποία, όπως εξήγησε η Zaharova έχει εφαρμογή τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

Προ ημερών ο Dmitry Peskov εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «μέσω διπλωματικών διαύλων ήδη διαβίβασε στους Τούρκους συναδέλφους ότι το λιγότερο δεν επικροτούμε παρόμοιες ονομασίες σε μια από τις τουρκικές πόλεις» και είχε χαρακτηρίσει «απολύτως εξηγήσιμη και κατανοητή» την αντίδραση του επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov, καθώς η περιοχή, που κυβερνά «έζησε αρκετούς πολέμους, που προκλήθηκαν, ξεκίνησαν, από τους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αυτή την περιφέρεια της Ρωσίας» και «ένας από τους τρομοκράτες, που το έκανε αυτό ήταν κάποια στιγμή και ο ηγέτης τους Doudaev».

Τσετσενία σε Τουρκία: Προσοχή, μην δείτε το όνομα του Οτσαλάν σε πλατεία μας

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας Kadyrov, απευθύνθηκε ευθέως προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan καλώντας τον να αποφασίσει:

«Είτε θα αποκτήσετε το καθεστώς ενός κράτους που υποστηρίζει δημόσια τους τρομοκράτες, είτε υποστηρίζετε διαφανείς και έντιμες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας πίσω από την πλάτη της», έγραψε ο Kadyrov, στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram και απείλησε μάλιστα την Τουρκία με «ισοδύναμη απάντηση», δηλαδή να τιμήσει στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι το όνομα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Abdullah Ocalan, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας