Ριζικά θετική αλλαγή σκηνικού: Συμφωνία Κούρδων με Δαμασκό, ίσως και Μόσχα

1596
συρία

Αλλάζει ριζικά το σκηνικό στη Συρία, καθώς οι Κούρδοι έφτασαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων κοντά στα τουρκικά σύνορα και ήδη από τα μεσάνυχτα συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ενώ κινούνται και προς το Κομπάνι. 

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής ο ηγέτης στρατιωτικού συμβουλίου του Κομπάνι ανέφερε στο  kurdistan 24 ότι έδωσε τα χέρια με την κυβέρνηση της Συρίας έπειτα από την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ.

Το kurdistan24 επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) την είδηση, αναφέροντας πως ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με τη Δαμασκό, ενώ διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στη συμφωνία αυτή καθοριστική ήταν η συμβολή της Ρωσίας.

Πηγή που επικαλείται το kurdistan 24 ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά συγκεκριμένες περιοχές κοντά στα σύνορα και δεν επεκτείνεται αλλού.

Έως αργά τη νύχτα δεν υπήρχε επιβεβαίωση από τη Ρωσία, αλλά το κρατικό συριακό πρακτορείο Syrian Arabic News Agency (SANA), σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανέφερε ότι «Συριακές αραβικές δυνάμεις κινούνται βόρεια για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο έδαφος της Συρίας».

Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βορειοανατολικής Συρίας (που ελέγχεται από τους Κούρδους) για τη συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση:

“Η Aυτόνομη Διοίκηση της Bόρειοανατολικής Συρίας, μέσω των στρατιωτικών δυνάμεών της, των SDF, που σχηματίστηκαν από όλες τις εθνικές ομάδες των αυτοδιαχειριζόμενων περιοχών της Συρίας, πολέμησε την τρομοκρατία ξεκινώντας από το Κομπάνι το 2014 και συνεχίζοντας τις μάχες για την απελευθέρωση ενάντια στον ISIS στη βόρεια και ανατολική Συρία, καθώς κατάφερε να απελευθερώσει τη Manbij δυτικά του Ευφράτη, το Tal Abyad, την Tabqa μέχρι να φτάσει στην υποτιθέμενη πρωτεύουσα του ISIS, την “al-Raqqa” και έπειτα στο Deir ez-Zor, ανακοινώνοντας τελικά τη νίκη επί αυτής της ομάδας μετά πέντε χρόνια μαχών, στις 23 Μαρτίου του 2019.

Αυτή η απελευθερωμένη γεωγραφική περιοχή ισοδυναμεί με το 1/3 των συνολικών εδαφών της Συρίας. Το SDF έχασε 11 χιλιάδες μάρτυρες και είχε 24 χιλιάδες τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων μόνιμων αναπηριών κατά τη διάρκεια αυτών των μαχών.

Αυτό ήταν το υψηλό τίμημα για την απελευθέρωση των Σύριων και όλων των εθνοτήτων από την καταπίεση και τη βαρβαρότητα αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Το πολιτικό μας έργο στη βόρεια και ανατολική Συρία δεν αφορούσε την απαίτηση για απόσπαση από την υπόλοιπη χώρα. Ζητούσαμε διάλογο και επίλυση με ειρηνικό τρόπο της κρίσης στη Συρία. Δεν επιτεθήκαμε σε καμία χώρα, ειδικά στην Τουρκία, αν και εξακολουθεί να μας αποκαλεί τρομοκράτες, ενώ η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Συρία. Σήμερα, η Τουρκία εισβάλλει στο έδαφος της Συρίας που απελευθερώθηκε από το SDF με το αίμα και τις θυσίες των παιδιών του.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, έχουν διαπραχθεί τα πιο σκληρά εγκλήματα εναντίον άοπλων πολιτών. Το SDF απάντησε με αξιοπρέπεια και θάρρος, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό των μαχητών του, προκειμένου να σωθεί η ακεραιότητα της Συρίας, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της.

Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να απευθυνθούμε και να διαπραγματευτούμε με τη συριακή κυβέρνηση που έχει το καθήκον να προστατεύει τα σύνορα της χώρας και να διατηρεί την κυριαρχία της, ώστε ο συριακός στρατός να μπορέσει να εισέλθει και να εγκατασταθεί κατά μήκος των συριακών και τουρκικών συνόρων για να στηρίξει τον SDF ώστε να αποκρούσει αυτήν την επιθετικότητα και να απελευθερώσει τις περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του.

Η συμφωνία αυτή προσφέρει την ευκαιρία να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα συριακά εδάφη και οι πόλεις που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός ως την Afrin και άλλες πόλεις και χωριά της Συρίας.

Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε σε όλους τους ανθρώπους μας σε όλα τα τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών, ότι αυτή η ανάπτυξη (του συριακού στρατού) προέκυψε μέσα από συντονισμό με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και με τη συναίνεσή τους».

Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας,
Ain Issa, 13/10/2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας