Πόλεμος στο Βερολίνο: Ταραχές χωρίς προηγούμενο, 100 τραυματίες αστυνομικοί-350 συλλήψεις

96
Ταραχές χωρίς προηγούμενο

Πρωτοφανείς ήταν οι ταραχές που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς με πύρινα οδοφράγματα και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 100 αστυνομικοί και συνελήφθησαν 350 άτομα.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό και η πολύμηνη καραντίνα η οποία δημιούργησε σημαντικά ψυχολογικά αδιέξοδα στην γερμανική κοινωνία και βρέθηκε μια αιτία για να ξεσπάσει.

Στο Βερολίνο οργανώθηκαν πάνω από 20 διαφορετικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από διάφορα πολιτικά κινήματα για να σηματοδοτήσουν την Ημέρα της Εργασίας.

Ενώ οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, κάποιες εξελίχθηκαν βίαιες, με την αριστερή «Επαναστατική διαμαρτυρία της 1ης Μαΐου» να αποδεικνύεται «χαοτική».

Η συγκεκριμένη πορεία, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις γειτονιές του Neukoelln και του Kreuzberg, έχει μακρά ιστορία βίας και ταραχών. Φέτος, η διαδήλωση καταχωρήθηκε ως εκδήλωση για 1.000 συμμετέχοντες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, περίπου 8.000 διαδηλωτές εμφανίστηκαν στην διαδήλωση που σύντομα εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση με την αστυνομία.

«Η βία εναντίον αστυνομικών και μια τυφλή, καταστροφική οργή δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική διαμαρτυρία», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκέισελ.

«Η 1η Μαΐου είναι μια ημέρα πολιτικής πολυμορφίας. Και φυσικά η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης ισχύει ακόμη και σε περιόδους πανδημίας. Ωστόσο, η βία και η υποκίνηση της δεν έχουν θέση στην πόλη μας».

Οι διαδηλωτές του Rowdy φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, πέταξαν αντικείμενα, προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα στους δρόμους και να βάλουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 354 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον 93 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

«Ο υψηλός αριθμός τραυματιών αξιωματικών με έκανε να εκπλαγώ. Εύχομαι σε όλους όσους τραυματίστηκαν στο καθήκον να ανακάμψουν γρήγορα », δήλωσε ο Geisel.

Αναπτύχθηκε τεράστια αστυνομική δύναμη για να σταματήσει τα επεισόδια ενώ η διαδήλωση συνεχιζόταν μέχρι τις 9 μ.μ. Το Βερολίνο παραμένει επί του παρόντος υπό την απαγόρευση κυκλοφορίας που εφαρμόζεται μεταξύ 10μμ και 5πμ. Ωστόσο, οι ταραχές στους δρόμους συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας