Πως “έμαθε” ο Ζελένσκι ότι οι Ρώσοι θα εισέβαλαν χθες;

944

Ο άνθρωπος την ανέφερε σαρκαστικά, καθησυχάζοντας τους Ουκρανούς, αλλά τα Δυτικά ΜΜΕ την έκαναν τούμπανο.

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Δευτέρας – η οποία είχε ως στόχο να κατευνάσει τους φόβους για την προβλεπόμενη  από την Δύση “επικείμενη” ρωσική εισβολή  – έκανε μια σαρκαστική αναφορά στο ότι η “16η Φεβρουαρίου” ήταν η “ημέρα της επίθεσης”. Φυσικά, αυτό πυροδότησε χιονοστιβάδα έκτακτων, επειγόντων, δημοσιευμάτων των αμερικανικών ΜΜΕ που ανέφεραν ότι η Τετάρτη είναι η ημέρα που θα ξεκινήσει η εισβολή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Ζελένσκυ κήρυξε την ίδια ημέρα  «ημέρα ενότητας» για το ουκρανικό έθνος.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης», είπε, σύμφωνα με μετάφραση. Αλλά όπως αποδεικνύεται, ήταν υπό την  έννοια ειρωνείας της  προφητείας. Και συνέχισε να παροτρύνει τους  πολίτες για ηρεμία, αφού προηγουμένως καταδίκασε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για πρόκληση πανικού. Αυτό ήταν ένα άλλο παράδειγμα ήπιου χλευασμού ξένων πληροφοριών.

Εντούτοις η φράση του παρουσιάστηκε ευρέως ως σοβαρή ανακοίνωση. Αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έπρεπε να τρέξουν για να διορθώσουν την παρεξήγηση. «Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ότι ο Ζελένσκι δεν κυριολεκτούσε για μια επίθεση την Τετάρτη – αν και εκείνη η ημέρα έχει κυκλοφορήσει σε δημοσιεύματα ειδήσεων ως πιθανή ημέρα έναρξης μιας ρωσικής εκστρατείας για την Ουκρανία», εξήγησε η Ουάσιγκτον.

Ο Ζελένσκι και η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχουν επικρίνει κατά καιρούς τις Ηνωμένες Πολιτείες για υπερεκτίμηση του κινδύνου επικείμενης Ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Έτσι, τώρα το ερώτημα παραμένει: σε ποιες πληροφορίες αναφερόταν ο Ζελένσκι, ειδικά όταν είπε «Μας λένε» αυτή η Τετάρτη θα ήταν η μέρα που θα επιτεθούν οι Ρώσοι; Η Ουάσιγκτον υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αναφέρεται στην τελευταία προσπάθεια του Associated Press να μεταδώσει τις προβλέψεις ανώνυμων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.:

Το Associated Press, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβαν οι ΗΠΑ, μετέδωσε ότι η Ρωσία προσβλέπει την Τετάρτη ως ημερομηνία-στόχο για επίθεση.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα «εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση». Ερωτηθείς για τη δήλωση του Ζελένσκι και την αναφορά της 16ης Φεβρουαρίου, ο Κέρμπι είπε «Δεν πρόκειται να μιλήσω για συγκεκριμένες εκτιμήσεις πληροφοριών, νομίζω ότι μπορείτε να το καταλάβετε αυτό. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι η στρατιωτική δράση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα».

Ωστόσο, ημέρες πριν, ο μεγαλύτερος ειδησεογραφικός ιστότοπος της Γερμανίας Der Spiegel μετέδωσε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ενημέρωσε τους εταίρους του ΝΑΤΟ για μια «επικείμενη» ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και η έκθεση ανέφερε ότι η CIA διευκρίνισε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της εισβολής.

Έτσι φαίνεται ότι η CIA είναι η πηγή της ιστορίας, όπως έγραψε ο Spiegel την περασμένη Παρασκευή (με βάση μια μηχανική μετάφραση):

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, τόσο η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA όσο και ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ότι, βάσει νέων πληροφοριών, υπήρχαν φόβοι ότι η επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα την επόμενη Τετάρτη..

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις μυστικές ενημερώσεις. Οι διαδρομές για τη ρωσική εισβολή περιγράφηκαν συγκεκριμένα, καθώς και μεμονωμένες ρωσικές μονάδες και ποια καθήκοντα επρόκειτο να αναλάβουν. Η 16η Φεβρουαρίου δόθηκε ως πιθανή ημερομηνία για την έναρξη της εισβολής. Ποιες πληροφορίες βασίζεται η αιχμηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ δεν ήταν αρχικά γνωστές στο Βερολίνο.

Οι εκθέσεις τόνισαν ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκαν σε αξιωματούχους του Βερολίνου και του ΝΑΤΟ ήταν «πολύ λεπτομερείς και υποστηρίζονται από πολλές πηγές». Μετά από εβδομάδες, αυτή εμφανίζεται η πρώτη αναφορά σε οποιοδήποτε επίπεδο πιθανών αποδεικτικών στοιχείων, ή τουλάχιστον αρκετά λεπτομερείς ισχυρισμοί για να φαίνονται πιο αληθοφανείς.

Έτσι, τα πανικόβλητα πρωτοσέλιδα της περασμένης Παρασκευής φαίνεται να προέρχονται από την αξιολόγηση της CIA και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες φαίνεται να στηρίζουν επίσης τις ανησυχητικές προβλέψεις που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος…

Αλλά επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση Spiegel που φαίνεται να έχει ενημερώσει την αναφορά του Zelenskiy στις 16 Φεβρουαρίου, παραδέχεται πλήρως ότι αυτό μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου για λόγους παραπληροφόρησης. Το γερμανικό δημοσίευμα έγραφε: «Ένα χρονικό σημείο γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου είχε θεωρηθεί από καιρό εύλογο. Ωστόσο, οι εμπιστευτικές πληροφορίες πιστεύουν επίσης ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν σκόπιμα τις πληροφορίες προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης.”

Δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά ταυτόχρονα απέρριψε την αληθοφάνεια ή την πιθανότητα του με σαρκαστικό τρόπο – φαίνεται ότι ο ίδιος μπορεί να είναι πεπεισμένος ότι οι αρχικές αναφορές που προέρχονταν από τη CIA δεν είναι παρά παραπληροφόρηση – μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών της Ουάσιγκτον και της Ρωσίας με στόχο τον άλλο.

Αυτό περαιτέρω θα μπορούσε να δώσει κάποιο απαραίτητο πλαίσιο στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανησυχητικές προβλέψεις που βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο, τις συνεχείς αντιφάσεις και τη συνεχή μετατόπιση των χρονολογιών. Όχι για πρώτη φορά, το βαθύ κράτος και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι απασχολημένοι με την  φύτευση ψευδών πληροφοριών, πιθανώς για την πρόκληση ενός περιστατικού που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απειλούμενη «μητέρα όλων των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας και του Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας