Πωλούν στην Intrum δάνεια με 7%, αντί να προτιμήσουν τους δανειολήπτες

1913
δάνεια

Η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, ειδικός διαχειριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης χαρτοφυλακίου δανείων στην Intrum Hellas, θυγατρική του Σουηδικού Ομίλου Intrum, έναντι 71,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 7% περίπου επί του 1,1 δις ευρώ ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου.

Το πωλούμενο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δις ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δις ευρώ.

Η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε σκοπεύει να εκχωρήσει συνολικά δάνεια 9 δις ευρώ με την ίδια λογική και στις ίδιες περίπου τιμές.

Το τραγικό στην περίπτωση είναι ότι η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε,  στην ουσία η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση, προτιμούν να δώσουν “τζάμπα” τα δάνεια στην Intrum, παρά να προτείνουν την εξόφληση των δανείων στις ίδιες εξευτελιστικές τιμές, έστω και λίγο παραπάνω, στου ίδιους τους δανειολήπτες, πράγμα που θα είχε θετικές συνέπειες όχι μόνο για τους τελευταίους, αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Και όμως Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδας, Τράπεζες και χρηματοδοτικά ιδρύματα προτιμούν να κουρεύουν τα δάνεια σε όφελος διαχειριστικών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων, παρά να βοηθήσουν, ανήμπορους ως επί το πλείστον, δανειολήπτες οι οποίοι θα δουν να συνεχίζεται το οικονομικοκοινωνικό τους βασανιστήριο, για χάρη των διάφορων Intrum.

Η πρόταση, που επανειλημμένα έχει κάνει η Iskra για βαθύ κούρεμα των “κόκκινων δανείων” και η ειδική προσφορά τους για εξαγορά στους δανειολήπτες, αποδεικνύεται όχι μόνο ότι είναι ρεαλιστική, αλλά και η μόνη σωτήρια για την κοινωνία και την οικονομία και για την συγκρότηση σε νέα δημόσια βάση του τραπεζικού συστήματος.

Β.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας