Πρωτοβουλία Αιγύπτου για συνεργασία μυστικών υπηρεσιών χωρών κατά Τουρκίας

940
μυστικών

Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών κατά της Τουρκίας φαίνεται πως σχηματίζεται στην Α. Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι οι αιγυπτιακές, γαλλικές, ελληνικές, κυπριακές, ισραηλινές κ.α υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται μεταξύ τους, διότι η τουρκική απειλή έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο αρχηγός της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS), Abbas Kamel, σύμφωνα με το δημοσίευμα επισκέφθηκε μυστικά πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, με κύριο θέμα τα προκλητικά σχέδια της Τουρκίας.

Οι συναντήσεις του Αιγύπτιου αξιωματούχου αποσκοπούν στη δημιουργία μιας συμμαχίας πληροφοριών μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων κρατών (δεν αναφέρονται ποια) με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα αντιστάθμιζε τα ολοένα και πιο επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.

Ο Αιγύπτιος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, περιέγραψε τα σχέδια της Τουρκίας ως “τα πιο επικίνδυνα για την Μεσόγειο και την αραβική περιοχή από την άνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία“.

Ο Kamel παρουσίασε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και εξελίξεις σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ, το Κέρας της Αφρικής αλλά και ειδικά την Α.Μεσόγειο, ανέφεραν οι πηγές.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συζήτησε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τα νέα της σχέδια της Άγκυρας σχετικά με πληροφορίες για στρατιωτική ανάπτυξη και στην Α. Μεσόγειο.

Μεταξύ των άμεσων στόχων της Τουρκίας, είπε, ήταν να βρεθούν περισσότεροι “πρόθυμοι” πληρεξούσιοι και πληροφοριοδότες, για να επεκταθεί η επιρροή της Άγκυρας στην τεράστια αυτή περιοχή, στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις των Τούρκων με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Η Τουρκία προδιαγράφεται ως μια περιφερειακή δύναμη που αναζητά τον δικό της ζωτικό χώρο, σε μια τεράστια περιοχή από τα Βαλκάνια, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τον Καύκασο, τη Συρία, την Αφρική, έως τον Κόλπο του Άντεν.

Ο Kamel αναφέρθηκε ότι κατάφερε να επιτύχει τον κύριο στόχο της περιοδείας του, που ήταν να συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία ενός «κοινού επιχειρησιακού στρατηγείου πληροφοριών» υψηλού επιπέδου, που θα περιλαμβάνει υψηλόβαθμους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που ενδιαφέρονται, για την καταπολέμηση των τουρκικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας