Προβληματισμός σε ΕΚΤ και Rothschild για άλμα στα ομόλογα και έξοδο στις αγορές

1563
εκτ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία τόσο της ΕΚΤ όσο και της Rothschild για το άλμα στα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.

Η ΕΚΤ ως θεσμικός φορέας της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών πέραν της συστημικής ευστάθειας έχει αγοράσει 2,5 τρισεκ. ομόλογα κρατικά και εταιρικά της ευρωζώνης και βλέπει τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται.

Η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,41% από 1,96% πριν λίγες ημέρες προφανώς λόγω των ανησυχιών για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση.

Στην Πορτογαλία το 10ετές εκτινάχθηκε στο 2% με πρόσφατο χαμηλό 1,62%.

Άλμα σημείωσαν και τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,5% με 4,6% και τις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις στο 5,20%.

Πέραν των λόγων που υποκίνησαν την επιθετική άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων η ΕΚΤ ανησυχεί τόσο για την εξασθένηση της παρέμβασης της μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και ταυτόχρονα ανησυχεί για την Ελλάδα καθώς σχεδιάζει την έξοδο της από τα μνημόνια και το περιβάλλον που διαμορφώνεται στις αγορές είναι ακραία υψηλού ρίσκου.

Η ΕΚΤ ως γνωστό έχει ταχθεί υπέρ μιας υβριδικής πιστωτικής γραμμής μιας υβριδικής ECCL (νέο μνημόνιο), όχι καθαρή πιστωτική γραμμή αλλά ούτε και καθαρή έξοδο, ώστε

1)Να διασφαλιστεί ότι το waiver στα ελληνικά assets δεν θα αμφισβητηθεί
2)Θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ελλάδα
3)Δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την προσπάθεια βελτίωσης που έχει σημειωθεί μέσω μιας σκοπούμενης κερδοσκοπικής επιδείνωσης με αφορμή το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Η ΕΚΤ έχει επικοινωνήσει την θέση της τόσο στην Γερμανία, όσο και στον ESM.

Εν τω μεταξύ ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Rothschild για το άλμα στα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.

Η Rothschild είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για τα σχέδια εξόδου στις αγορές και όπως όλα δείχνουν ούτε έξοδος στις αγορές μπορεί να υπάρξει σε αυτή την φάση, ούτε σχέδια για νέο swap.

Με βάση την Rothschild ο επόμενος μήνας μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου 2018 θα είναι καθοριστικός για την Ελλάδα γιατί εάν μέχρι τότε δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα στα ομόλογα θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η στρατηγική για την Ελλάδα.

Πάντως όλοι κατανοούν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου ανησυχούν για την επιδείνωση στα ομόλογα καθώς αυξάνει το ρίσκο στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.

Με τέτοιες συνθήκες στις αγορές δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, θα χρειαστεί κάποια υβριδική λύση.

*Πηγή: Banking News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας