Πούτιν: Η Δύση αγνόησε τις ρωσικές ανησυχίες

565
Η Δύση αγνόησε τις ρωσικές ανησυχίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Δύση αγνόησε τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας στις επίσημες απαντήσεις που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ρωσικές απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters. 

“Είναι ήδη ξεκάθαρο… ότι οι βασικές ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν”, δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα του ο διάλογος για την Ουκρανία να συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν “αρνητικά σενάρια”, όπως το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αν η Ουκρανία έμπαινε στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρούσε να ξαναπάρει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία.

“Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς υποτίθεται ότι θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Αυτό το έχει σκεφτεί κανείς; Προφανώς όχι”, δήλωσε.

O Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να προστατευτεί η ασφάλεια όλων των πλευρών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να περιορίσουν την Ρωσία.

“Η Ουκρανία είναι απλά ένα εργαλείο για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, τραβώντας μας σε κάποιο είδος ένοπλης σύγκρουσης και με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τις αυστηρές κυρώσεις που συζητούν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ”, ανέφερε.

Tόνισε ταυτόχρονα ότι η τοποθέτηση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων σε Ρουμανία και Πολωνία θα απειλούσε την ασφάλεια της Ρωσίας. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα σύντομα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου που ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δημόσιες δηλώσεις για την κρίση της Ουκρανίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τα νούμερα να αυξάνονται συνεχώς από τον Νοέμβριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 130.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή. Η Μόσχα πάντως αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας