Πολύ μεγάλη και ενωτική η συγκέντρωση-πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

1755
συνταξιούχων

Με συνθήματα όπως «Ούτε αναβολή, ούτε αναστολή, ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί»«Τα δώρα και η άδεια είναι πληρωμένα, φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση»  και «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μια, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία» πολλές χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και νησιά πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη, 20 Νοέμβρη, κατά αρχή ενωτική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και εν συνεχεία μαζική και μαχητική πορεία στη Βουλή.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από το κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, Ομοσπονδία συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα αλλά και στην απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Επίσης χαιρέτισαν ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ, η Γεωργία Παπαδάκου από τους συνταξιούχους εμπόρους (ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ), ο Γιώργος Πεπόνης, γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας και ο Γιώργης Δημητρούλης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Χθες, Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, έγινε μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωσης με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4472/17 (Αχτσιόγλου).
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ το μήνα από τα 392 που είναι σήμερα, μετά τη μείωσή της τον Σεπτέμβρη του 2015.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • Να επιστραφεί στους συνταξιούχους ότι τους έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Άμεση απόδοση των δώρων.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις, που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Γιάννη Δούκα, Δέσποινα Σπανού, Χρήστο Παπαδέα, Δημήτρη Στρατούλη, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ έκανε την εξής δήλωση:
«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την σημερινή ενωτική και μαζική συγκέντρωση και πορεία όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων, καθώς και τη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωσή τους στις 15 Δεκέμβρη.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, αγωνίζεται για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα οι μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Για να γίνει αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για την εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους των δικαστικών αποφάσεων, που κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.
Επιπλέον, για την επαναφορά του δημόσιουκαθολικούαναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ανακεφαλαιοποίησή της με δημόσιους πόρους, για την αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας