Πολωνία: Σε οριακή νίκη οδεύει ο Αντρέι Ντούντα

652
πολωνία

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα αναμένεται να αναδειχθεί με οριακή διαφορά νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη χώρα, καθώς συγκεντρώνει το 51% των ψήφων, σύμφωνα με νέα δεδομένα έρευνας του ινστιτούτου Ipsos με βάση το exit poll που διενήργησε χθες και πρώτα αποτελέσματα, η οποία έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±1%. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι συγκεντρώνει το 49% των ψήφων.

Τα νέα δεδομένα βασίζονται στα μερικά αποτελέσματα από 450 εκλογικά τμήματα και exit poll σε άλλα 50.

Νωρίτερα, exit poll στα ίδια 500 εκλογικά τμήματα έφερε τη διαφορά να είναι ακόμη πιο μικρή, με τον Ντούντα να συγκεντρώνει το 50,4% και τον Τρσασκόφσκι το 49,6% των ψήφων.

Ο αρχηγός του κράτους, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του χθες βράδυ, μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά το απόγευμα το νωρίτερο.

Χαρακτηριστικό των πολωνικών προεδρικών εκλογών και γενικότερα της πολιτικής σκηνής στην Πολωνία είναι το γεγονός ότι η επιλογή νέου προέδρου γίνεται μεταξύ ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου, υποτακτικού των αξιώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών, όπως είναι ο Τρσασκόφσκι, και ενός ακροδεξιού, με εθνικιστική ρητορία, βαθύ κοινωνικό συντηρητισμό, όπως ο Ντούντα.

Ο τελευταίος, έχοντας ήδη χαρακτηρίσει το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ «ιδεολογία πιο επικίνδυνη από τον κομμουνισμό», την περασμένη Δευτέρα πρότεινε συνταγματική τροποποίηση, ώστε να απαγορεύονται οι υιοθεσίες από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας