Ποιος κυβερνά την ελληνική “αποικία”-“Nein” Θεσμών στην παράταση “προστασίας” α’-κατοικίας

1536
πτωχευμένος

Η λεγόμενη “προστασία” της πρώτης κατοικίας είναι πλάσμα φαντασίας και φενάκης σε αυτή τη χώρα.

Και όμως και αυτά τα εναπομείναντα ίχνη προστασίας που υπάρχουν,  δέχθηκαν τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρθούν από 1η Μαΐου, με το παραπλανητικό επιχείρημα της στήριξης των τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία οι τράπεζες έπρεπε να είχαν διαγράψει σε μεγάλο βαθμό με τα τεράστια ποσά που ενθυλάκωσαν με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα στους Θεσμούς, παρακαλώ, να παραταθεί η εναπομείνασα προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς να λέει μέχρι πότε!

Απέναντι στο αίτημα αυτό εισέπραξε από τους θεσμούς, δηλαδή από την Γερμανία,  ένα ηχηρό Nein και τώρα ελπίζει να συμβιβαστούν τελικά οι Θεσμοί σε μια δίμηνη, έστω, παράταση της προστασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δυο λόγια σε ένα συμβιβασμό-κοροϊδία, ώστε εν μέσω πανδημικής κρίσης να ξεκινήσει ένα πραγματικό τσουνάμι πλειστηριασμών.

Να σημειώσουμε ότι οι Θεσμοί εκβιάζουν την εθελόδουλη Αθήνα με τη χορήγηση των ANFAs-SMPs, δηλαδή την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 640 εκατομμυρίων, τα οποία έχουν ως προαπαιτούμενο την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας την 1η Μάη. Για τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση έχει υποβάλλει παράλληλα αίτημα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και όχι αποκλειστικά για την απόσβεση χρέους.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτη κάθε υποχώρηση της κυβέρνησης για αναβολή στην παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος για την πρώτη κατοικία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μαζί με την πλήρη αναστολή σε αυτό το διάστημα γενικότερα των πλειστηριασμών εκτός των ιδιαίτερα πλούσιων και μεγάλη ακίνητη περιουσία νοικοκυριών. Και αυτά ως μεσοδιάστημα για την πλήρη απαγόρευση  των πλειστηριασμών πρώτης και κύριας κατοικίας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχετικό ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της παράτασης “προστασίας” της πρώτης κατοικίας:

Την ώρα που η Κομισιόν έχει υποσχεθεί την μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ σε όλες τις οικονομίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν σκληρή στάση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4605/2019 έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών και εκπνέει στις 30 Απριλίου. Από 1ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση, δεδομένης της σφοδρότητας της κρίσης. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.

Δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό διάστημα που ζήτησε η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν τεθεί στο τραπέζι δύο σενάρια: Ένα για παράταση έως τα τέλη του έτους και ένα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ύστερα από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε οριστικό όχι. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μία μικρότερη παράταση έστω, της τάξης των δύο μηνών. Πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά τα επιχειρήματα βεβαίως είναι πρωτίστως οικονομικά. Ένα κύμα πλειστηριασμών σε τέτοιες συνθήκες κρίσεις δεν θα ήταν κάτι που θα ήθελαν να δουν ότι στην πλευρά των θεσμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας