Περιφερειακές εκλογές Γαλλίας: Μεγάλες απώλειες για Μακρόν-Λεπέν. Ρεκόρ η αποχή

412
Μεγάλες απώλειες για Μακρόν-Λεπέν

 

Την Κυριακή διενεργήθηκε ο πρώτος γύρος των Περιφερειακών Εκλογών στην Γαλλία, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τα ποσοστά να είναι απογοητευτικά για την ακροδεξιά αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.  Επιπλέον, μεγάλο ήταν και το ποσοστό αποχής που μοιάζει να ξεπερνά το 66%.

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός (Λεπέν) κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις. Δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επίσης θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Απογοήτευση επικρατεί και στο στρατόπεδο του Γάλλου Προέδρου, αφού δεν κατέγραψε επίσης καλές επιδόσεις . Όπως επισημαίνουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης,  τα exit polls δείχνουν πως σε κομβικές περιοχές της χώρας, οι υποψήφιοι του κόμματος του δεν έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem).

Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.ψε επίσης καλές επιδόσεις
Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,1%,  καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας