Πειραιώς: Τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων. Μεταφορές 800 και 1.250 από Alpha-Eurobank

2339
πειραιώς

Ανάστατος ο κόσμος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εξαιτίας της επιδρομής απολύσεων και μεταφορών εργαζομένων από τις τράπεζες.

Αυθαίρετες και τρομοκρατικές απολύσεις αποφάσισε το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς και ήδη προχώρησε στην απόλυση 24 υπαλλήλων της. Το αιτιολογικό των απολύσεων είναι ότι οι 24 εργαζόμενοι δεν δέχονταν να μεταφερθούν “εθελοντικά” στην Intrum Hellas.

Ταυτόχρονα, μεγάλες “εθελοντικές” και μη μεταφορές εργαζομένων έχουν αποφασίσει και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank αποφάσισε να μεταφερθούν υποχρεωτικά 800 εργαζόμενοι και η Eurobank έχει αποφασίσει την “εθελοντική” μεταφορά 1.250.

Οι μεταφορές αυτές προσωπικού, παρά τις σχετικές απατηλές “εγγυήσεις”, στην ουσία ανοίγουν μεσοπρόθεσμα τον δρόμο στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου των τραπεζών να ξεφορτωθούν την πλειονότητα των σημερινών τραπεζοϋπαλλήλων, με στόχο την προώθηση της κερδοφορίας τους και της επικράτησής τους στην εσωτερική αγορά, χωρίς, όμως, κανένα αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστική, πάντως, η σιωπή όλων των κομμάτων του κατεστημένου και της κυβέρνησης απέναντι στην επιδρομική στάση των τραπεζών. Και οι όποιες αντιδράσεις, μετά τον χαμό που γίνεται στις τράπεζες, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, περισσότερο μοιάζουν με στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Στην ουσία, το σχέδιο των τραπεζών για μαζικές απολύσεις, με πρόσχημα, υποτίθεται, τις μεταφορές, αποτελεί μνημονιακή υπαγόρευση, ενταγμένη στην ευρύτερη αναδιάρθρωση των τραπεζών στην Ε.Ε.

Το θλιβερό είναι ότι το ελληνικό κράτος, στην ουσία ο ελληνικός λαός, έχει χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τώρα με 10 δισ. ευρώ του σχεδίου “Ηρακλής”. Όχι μόνο χωρίς κανένα αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, αλλά και με αντίτιμο, πλέον, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την αρχή των οποίων έκανε αυτές τις μέρες η Τράπεζα Πειραιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας