Παρά την κόντρα-Κίνα συνήψε κολοσσιαία συμφωνία προμήθειας LNG από ΗΠΑ

772
Και οι Αμερικανοί τα παίρνουν…

Το χρήμα κινεί τον κόσμο και όλα τα βάζει σε δεύτερη μοίρα αφού παρά την ανελέητη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Κίνα έχει συνάψει μία μακροπρόθεσμη συμφωνία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη, για την εισαγωγή αμερικανικού LNG, το οποίο θα προμηθεύεται από δύο τερματικούς σταθμούς στη Λουιζιάνα που είναι υπό την διαχείριση της Venture Global.

Η συμφωνία θα έχει διάρκεια μάλιστα 20 ετών!

Φυσικά οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν αυτά τα χρήματα από τους «αυταρχικούς» Κινέζους, όπως θα τα έπαιρναν και από «φίλους δημοκράτες» και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους.

Βέβαια, αυτό δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι ενεργειακές ανάγκες της Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα οι Κινέζοι δεν θέλουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο και επίσης θέλουν να δώσουν κάποιους λόγους στους Αμερικανούς για να κάτσουν «φρόνιμα» στην Ταϊβάν και γενικότερα στη μεταξύ τους διαμάχη.

Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά θέλουν να πέσουν οι «τόνοι» γιατί κατανόησαν πως έχουν δημιουργήσει απέναντί τους ένα πολύ ισχυρό μπλοκ «Κίνας-Ρωσίας» το οποίο προωθεί στο παρασκήνιο σοβαρές προσπάθειες για αποδολαριοποίηση του πλανήτη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή σηματοδοτεί την πρώτη συμφωνία προμήθειας LNG που υπογράφηκε από έναν εξαγωγέα των ΗΠΑ με τμήμα της κρατικής China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της Κίνας.

Η συμφωνία, η οποία φημολογούνταν από τον Οκτώβριο, επιβεβαιώθηκε με δήλωση της Venture Global και αναφέρθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Ενέργειας.

Η Venture Global LNG και η CNOOC Gas & Power Group Co. συνήψαν 20ετή Συμφωνία πώλησης και Αγοράς. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Venture Global θα προμηθεύει δύο εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από τον τερματικό της σταθμό Plaquemines LNG, στο Plaquemines Parish της Λουιζιάνα. Επιπλέον, η CNOOC Gas & Power θα αγοράσει επιπλέον 1,5 εκατομμύρια τόνους (MT) LNG από τον τερματικό σταθμό LNG Calcasieu Pass της Venture Global για μικρότερη διάρκεια:

«Η Venture Global είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επέκταση του αποτυπώματός μας στην Ασία μέσω δύο νέων συμφωνιών για την προμήθεια της κινεζικής αγοράς με καθαρό, χαμηλού κόστους LNGαπό τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Mike Sabel, Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global LNG.

«Η Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες που γίνονται για το κλίμα και το LNG που προμηθεύεται από την Venture Global θα χρησιμεύσει ως σημαντική προσθήκη στο ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για δεκαετίες. Αυτή η νέα μακροπρόθεσμη συνεργασία με την CNOOC βασίζεται στη συνεχή δυναμική της εταιρείας μας σε ένα πολύ ενεργό 2021».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ανέφεραν επίσης τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως «κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα ότι η πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία καλύπτει την αυξημένη αγορά ενεργειακών προϊόντων μεταξύ της κίνας και των ΗΠΑ» όπως αποκαλύπτει το e-nautilia.gr.

Τόνισαν ότι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του LNG, του αργού πετρελαίου, των διυλισμένων προϊόντων και του άνθρακα, κατά 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών πάνω από τη γραμμή βάσης του 2017.

Οι αναλυτές είχαν κατηγορήσει την Κίνα ότι καθυστερεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά ανακοινώνοντας αυτή τη συμφωνία τη χρησιμοποίησε ως ευκαιρία για να καλέσει τις ΗΠΑ να «δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον – τόσο από πολιτικής άποψης όσο και από άποψης προσφοράς – με σκοπό το διμερές εμπόριο να επεκταθεί περαιτέρω».

Η Κίνα επικαλείται τη συμφωνία για το LNG καθώς πιέζει τις ΗΠΑ να άρουν ορισμένους από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα προϊόντα της κατά τον πρόσφατο εμπορικό πόλεμο.

«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Κίνας, η CNOOC είναι βαθιά αφοσιωμένη όχι μόνο στην αποστολή της διασφάλισης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Κίνας, αλλά και στους κλιματικούς στόχους της οικοδόμησης μιας Κίνας μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2060», δήλωσε ο Shi Chenggang, Πρόεδρος της CNOOC Gas & Power σχολιάζοντας στο σημερινό δελτίο τύπου που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη μακροπρόθεσμη συνεργασία LNG με την Venture Global. Με την υπογραφή των SPA με την Venture Global, η CNOOC θα είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας, παρέχοντας ταυτόχρονα σταθερή υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση της Κίνας για την οικοδόμηση μιας πιο «όμορφης Κίνας».

Αυτή η συμφωνία είναι μία από τις πολλές που συνήψαν πολλές κινεζικές εταιρείες με τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του εφοδιασμού LNG της χώρας.

Πέρυσι, η κινεζική εταιρεία Foran Energy Group συμφώνησε να αγοράσει φορτία φυσικού αερίου από την Cheniere Energy μεταξύ 2021 και 2025.

Τον περασμένο μήνα, συνήψαν περαιτέρω συμφωνία για 20 χρόνια ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2023. Η Cheniere ανέφερε επίσης συμφωνία τον περασμένο μήνα με την κινεζική Sinochem Group Co για την προμήθεια LNG από τον Ιούλιο του 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας