Παν.Παπανικολάου: Πληρώνουμε με μαζικούς θανάτους τις παθογένειες συστήματος υγείας της χώρας

836

Αύξηση θνησιμότητας 5% από κακές υπηρεσίες

Στις παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας, αποδίδονται οι θάνατοι από κοροναϊό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργό Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

  • η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία σε πολύ άσχημη κατάσταση,
  • στα νοσοκομεία, δέχονται υπηρεσίες από γιατρούς άλλων άσχετων ειδικοτήτων, εξαιτίας της υποστελέχωσης,
  • πολλοί διασωληνώνονται εκτός εντατικής και πεθαίνουν πριν βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα,
  • η ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

«Όλα αυτά, συνιστούν μια περίθαλψη προβληματική, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί ήδη από τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα», σημείωσε ο κ. Παπανικολάου, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμη οι νοσηλείες αφορούν περιστατικά Δέλτα και θα πρέπει να περιμένουμε άλλο ένα 15θήμερο για να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον. Πρόσθεσε πως «ήδη στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ οι νοσηλείες αυξάνονται ταχύτατα. Στις ΗΠΑ οι νοσηλευόμενοι φτάνουν τις 140.000, αριθμός – ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, παρά τα πολύ αυστηρά κριτήρια που ισχύουν εκεί για τις εισαγωγές.

Όμως, πέρα από τα χαρακτηριστικά των ασθενών, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας ή η ανεπάρκειά τους, μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα από 1% ή ακόμη και να ξεπεράσει το 5% ανάλογα με τις παραλλαγές του ιού».

Στο σημείο αυτό, εξήγησε ότι οι ασθενείς ακόμη και στις πιο ήπιες περιπτώσεις χρειάζονται σωστή ενυδάτωση κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού δεν υπάρχουν οι συγγενείς να υποστηρίζουν το σύστημα υγείας. Όσο για την οξυγόνωση, όλα τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ταυτόχρονη κάλυψη των ασθενών με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, λόγω των περιορισμένων υποδομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας