Πάτρα: Ολόπλευρη στήριξη των μουσικών και εικαστικών από τον δήμο

722
πάτρα

Την ολόπλευρη στήριξή του στους μουσικούς στο Δημοτικό Ωδείο και στους εικαστικούς στο Εικαστικό Εργαστήρι, που απασχολούνται με σχέση ορισμένου χρόνου εκφράζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η πληρωμή τους γινόταν από τα δίδακτρα των μαθητών, ωστόσο μετά το κλείσιμο των δομών, λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι έμειναν στον «αέρα».

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός επισημαίνει τις κυβερνητικές ευθύνες αφού με ΠΝΠ έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να πληρώσουν τους εργαζόμενους χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό αποτελεί αυστηρό όρο και προϋπόθεση.

«Αυτό και μόνο έρχεται να δείξει πώς εννοεί η κυβέρνηση τη στήριξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα των καλλιτεχνών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τελικά από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού ο οποίος τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό να αξιοποιηθούν για να επέλθουν νέα πλήγματα στον δοκιμαζόμενο χώρο των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων από την πρώτη στιγμή εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού, έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων όλων ανεξαρτήτως των εργαζομένων σε αυτόν.

Ειδική αναφορά ωστόσο αξίζει να γίνει στους μουσικούς στο Δημοτικό Ωδείο και στους εικαστικούς στο Εικαστικό Εργαστήρι, που απασχολούνται με εννιάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, δηλαδή με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ). H μισθοδοσία εξασφαλίζεται μέσα από την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων από τους μαθητές, οι οποίοι μετά το κλείσιμο των δομών έμειναν κυριολεκτικά μετέωροι.

Ως δήμος με επιστολή του δημάρχου στις 8 Μάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας, που κοινοποιήθηκε στη ΚΕΔΕ, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση τη διασφάλισή τους.

Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε πλήρη κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων ΙΔΟΧ στο δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται, με παράλληλη έκτακτη επιχορήγηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έδωσε τη δυνατότητα πριν μερικές ημέρες στους δήμους να προχωρήσουν σε πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων, υπό τον αυστηρό όρο και προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό!!!

Αυτό και μόνο έρχεται να δείξει πώς εννοεί η κυβέρνηση τη στήριξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα των καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι έχουν την πρωτιά στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Από τον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού προχωρήσαμε στην πληρωμή τους. Φυσικά δεν προτιθέμεθα να πάρουμε χρήματα από τους μαθητές για όσο διάστημα αυτές οι δομές είναι κλειστές.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν πρόκειται να δεχτεί τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό να αξιοποιηθούν για να επέλθουν νέα πλήγματα στον δοκιμαζόμενο χώρο των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του Πολιτισμού. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστικών τους φορέων, αφού για πολλούς από αυτούς τους εργαζόμενους η μηνιαία μισθοδοσία μεταφράζεται σε λιγότερο από 200,00 ευρώ.

Σε αυτή τη δοκιμασία που περνάει ο λαός από την πανδημία του κορονοϊού και την πανδημία των αντεργατικών μέτρων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα υπερασπιστεί τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Δεν θα δεχθεί κανένα πάγωμα μισθών και καμία διακοπή σύμβασης εργασίας. Αντιθέτως μπαίνει ακόμα πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα καλλιτεχνών που θα στελεχώσουν τις ευαίσθητες δομές μας στο χώρο του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Παιδείας των δημοτών και την κάλυψη της μισθοδοσίας τους, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας