Ο Άρειος-Πάγος κρίνει την ασυλία-σκάνδαλο των τραπεζικών στελεχών και μελών ΤΧΣ

Σκάνδαλο των τραπεζικών στελεχών

Αίσχος! Υπεράνω των νόμων τα στελέχη των τραπεζών και τα μέλη του ΤΧΣ

Η απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου 4637/19, που παρέχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, «βαρόμετρο» για την αντίστοιχη προστασία των στελεχών του ΤΧΣ. Τι ορίζει ο νόμος και πώς αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση.

Άμεσα συνδεδεμένη με την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και παρείχε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη είναι η αντίστοιχη διάταξη που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα στελέχη/διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει των αλλαγών που προωθούνται για τον τρόπο συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου και αμέσως μετά θα φέρει τη σχετική διάταξη στη Βουλή.

Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η παροχή ασυλίας στα στελέχη του ΤΧΣ είναι αναγκαία καθώς η πρώτη πράξη αφορά τη μείωση της συμμετοχής του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ +3,47% τον προσεχή Απρίλιο, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η συνταγματικότητα ή μη του νόμου έφθασε στον Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αναίρεση που ασκήθηκε και τις αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις, καθώς τρία βουλεύματα έκριναν τον νόμο συνταγματικό και τρία αντισυνταγματικό.

Τι ορίζει ο νόμος 4637

Ο νόμος 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 προβλέπει ότι η ποινική δίωξη για «απιστία» των τραπεζικών στελεχών δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά κατόπιν έγκλησης που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο συγκεκριμένος νόμος όρισε επίσης ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο νόμος του περασμένου Νοεμβρίου που πλέον θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητά του ή μη από το Ανώτατο Δικαστήριο, έθεσε στις αρχές του 2020 προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλλουν μηνύσεις κατά στελεχών τους (σ.σ. ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις), αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε, καθώς η τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Εναντίον του συγκεκριμένου βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη, τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη, ασκήθηκε η αναίρεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας