Οργή των μητροπολιτών-Απουσία του Ιερώνυμου από το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο

563
δείπνο στο προεδρικό μέγαρο

Γράφτηκαν πολλά και διάφορα για την απουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου από το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν των ξένων προσκεκλημένων στις εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Εμείς πριν γράψουμε φροντίσαμε να ενημερωθούμε εγκύρως. Και μάθαμε. Ο αρχιεπίσκοπος , λοιπόν, δεν πήγε για δυό λόγους:

Ο πρώτος ήταν η απουσία κάθε αναφοράς στο ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση, στο επετειακό μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο δεύτερος ήταν η δυσφορία της Εκκλησίας για τις διαρροές κυβερνητικών στελεχών (ξέρετε από αυτά που άλλα λέει το πρωί ένας «αρμόδιος» και άλλα άλλος το βράδυ) ότι και το Πάσχα θα είναι ουσιαστικά κλειστές οι εκκλησίες.

Kαι για τα δυο αυτά θέματα ο αρχιεπίσκοπος δέχθηκε οργισμένα τηλεφωνήματα από πολλούς μητροπολίτες που ήταν έτοιμοι να βγουν στα κάγκελα.

Φρονίμως ποιών ο Ιερώνυμος που είναι «αρβανίτικη μανούλα» στο να καταπραύνει τα πνεύματα δεν πήγε στο δείπνο για να δείξει και εμπράκτως τη δυσφορία της Ιεραρχίας προς την Σακελλαροπούλου,  αλλά και να ικανοποιήσει τους εξοργισμένους μητροπολίτες.

Kάποιοι έγραψαν ακόμη πως ενοχλήθηκε επειδή η κυρία πρόεδρος προσερχόμενη στη δοξολογία στη μητρόπολη φίλησε το Ευαγγέλιο φορώντας μάσκα. Ψιλά γράμματα. Αυτά ο αρχιεπίσκοπος τα ξεπερνάει.

Άλλοι έγραψαν πως ο Ιερώνυμος δεν πήγε και στην παρέλαση για τους δύο παραπάνω λόγους. Αυτό δεν ισχύει. Ένας άνθρωπος με εύθραυστη υγεία και μεγάλης ηλικίας θα ήταν δύσκολο να κάτσει στο Σύνταγμα με ήλιο , αλλά με τσουχτερό κρύο . Άλλωστε αρχιεπισκοπική απουσία από την παρέλαση έχει συμβεί και στο παρελθόν Τον αρχιεπίσκοπο εκπροσωπούσε συνήθως ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Αυτό έγινε και φέτος. Τον Ιερώνυμο τον εκπροσώπησε ο αρχιγραμματέας επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Ο Μητσοτάκης που πήρε τα μηνύματα από την Ιεραρχία έσπευσε άρον άρον να καλέσει τον αρχιεπίσκοπο την επόμενη μέρα Παρασκευή στο μέγαρο Μαξίμου.

Επισήμως έγινε γνωστό πως η συνάντηση ήταν απλώς εθιμοτυπική. Εμείς μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήμασταν για να σας πούμε ακριβώς τι κoυβέντιασαν. Ξέρουμε όμως και είναι κοινό μυστικό ότι ο Ιερώνυμος με το γνωστό πράο τρόπο του να βάζει τα ζητήματα το έθιξε κι αυτό το θέμα και κυρίως το ζήτημα για τις εκκλησίες το Πάσχα.

Κανόνισαν επίσης να τα πούνε σύντομα για δυο θέματα πολύ σημαντικότερα από τα παραπάνω ζητήματα γιατί έχουν να κάνουν με χρήμα και μάλιστα πολύ. Εκεί στην Ιερά Σύνοδο έχουν απλώσει μεγάλο τραχανά με το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη συμμετοχή της στα ευρωπαικά προγράμματα, που είναι τα φλέγοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή για τους υπεύθυνους των Οικονομικών της Εκκλησίας.

Μάλιστα στις 9 του μήνα δημοσιεύτηκαν δύο προκηρύξεις της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Οικονομικών ( ΕΚΥΟ) για αξιοποίηση και αγορά εκκλησιαστικών ακινήτων στην Αττική (συμπεριλαμβανομένων και των «φιλέτων» στη Βουλιαγμένη) και τη Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως με την πανδημία τα έσοδα στα παγκάρια των εκκλησιών έχουν ουσιαστικά μηδενισθεί και οι μητροπολίτες είναι μέσα στη μουρμούρα και τη γκρίνια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας