Οι Τούρκοι εξοπλίζονται για μείζονα κρίση σε Αιγαίο-Αν.Μεσόγειο:Επιτυχής εκτόξευση πυραύλου ATMACA

591
Οι Τούρκοι εξοπλίζονται για μείζονα κρίση σε Αιγαίο

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την πρώτη βολή κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας-επιφανείας ATMACA με πολεμική κεφαλή από την κορβέτα KINALIADA (F514) του Τουρκικού Ναυτικού εναντίον παροπλισμένου πλοίου στο Πεδίο Βολής Σινώπης!

Ο στόχος επιφανείας ήταν το παροπλισμένο ISIN (A589) ενώ τουρκικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε συμμετοχή και καταγραφή της εκτόξευσης από το USV ULAQ.

Σταδιακή αποδέσμευση Τουρκίας από ΗΠΑ

Η εκτόξευση αυτή αποτελεί ορόσημο για τρεις λόγους: Πρώτον και σημαντικότερο, η Τουρκία “τελειώνει” σταδιακά με τον αμερικανικό HARPOON ενώ μαζί με την “ωρίμανση” και των υπόλοιπων εξοπλιστικών τους προγραμμάτων εισέρχεται σε φάση αποδέσμευσης από την Δύση και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σταδιακά εισερχόμαστε σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία θα δημιουργεί απανωτές κρίσεις στην Αν. Μεσόγειο με τις ΗΠΑ ανήμπορες να αντιδράσουν διπλωματικά απλά και μόνο με χρήση εξοπλιστικών απειλών πχ εμπάργκο..

Σημειώνεται ότι η εμβέλεια του πυραύλου κυμαίνεται μεταξύ 280 και 360 χλμ.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις με την χαρακτηριστικά διαχρονική τους εξοπλιστική αδράνεια φρόντισαν να αποθρασυνθούν οι Τούρκοι.

Δηλώσεις Ερντογάν για την επιτυχή δοκιμή του πυραύλου ATMACA 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως ο τουρκικός κατευθυνόμενος πύραυλος ATMACA, που βάλλει εναντίον εχθρικών πλοίων, πέτυχε έναν επιφανειακό στόχο κατά την τελευταία δοκιμή πριν τεθεί στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε:

«Το χαλύβδινο σπαθί της πατρίδας μας, ο πύραυλος ATMACA, χτύπησε για πρώτη φορά έναν στόχο που έμοιαζε με πλοίο κατά την τελευταία δοκιμή, σήμερα, πριν τεθεί σε λειτουργία».

https://twitter.com/RTErdogan/status/1405948928915353602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1405948928915353602%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwarnews247.gr%2Foi-tourkoi-exoplizontai-gia-meizona-krisi-se-aigaio-an-mesogeio-epitychis-ektoxefsi-pyravlou-atmaca-telos-oi-harpoon-gia-tin-agkyra-vinteo%2F

Το πρόγραμμα ATMACA

Το πρόγραμμα ATMACA ξεκίνησε το 2009 με τον τουρκικό πύραυλο να έχει εμβέλεια 280-360 χλμ, μέγιστη ταχύτητα 0,8-0,85 Mach και να διαθέτει αισθητήρα ενεργού ραντάρ.

Το πυραυλικό σύστημα ATMACA θα χρησιμοποιείται κατά στόχων ξηράς και επιφανείας, έχει ως βασικό ανάδοχο την Roketsan με την συνεργασία των Aselsan και ArMerKom. Στο σχέδιο αυτό η Aselsan παράγει την κεφαλή αναζήτησης RF και η ArMerKom το σύστημα ελέγχου πυρός.

Το σύστημα Atmaca θα χρησιμοποιηθεί στις κορβέτες τύπου Milgem και στις φρεγάτες τύπου Gabya, που είναι εξοπλισμένες με το αναπτυγμένο από την Havelsan σύστημα διοίκησης μάχης GENESİS.

Το τουρκικό βλήμα μοιάζει εξωτερικά σε μεγάλο βαθμό με τον αμερικανικό πύραυλο που πρόκειται να αντικαταστήσει. Το τουρκικό βλήμα έχει δύο ζεύγη πτερυγίων με μικρές κεραίες σε κάθε πτέρυγα, τοποθετημένα σε θέση χιαστή στο κέντρο σχεδόν της ατράκτου του πυραύλου, καθώς και δύο ακόμη ζεύξη με μικρότερων διαστάσεων πτέρυγες ακριβώς στο πίσω τμήμα του βλήματος.

Για την εκτόξευση του βλήματος χρησιμοποιείται ένας πυραυλοωθητής ο οποίος απορρίπτεται μετά την αρχική φάση της εκτόξευσης.

Ο ATMACA έχει μήκος 6 μέτρα, διάμετρο 350 χιλιοστά, άνοιγμα πτερύγων 1,4 μέτρα και βάρος 800 κιλά και θα εξοπλίσει όλες τις τουρκικές κορβέτες (Ada), φρεγάτες (TF-100) και αντιτορπιλικά (TF-2000).

Θα μπορεί να πλήττει και επίγειους στόχους, σταθερούς ή κινητούς

Η πολεμική κεφαλή του πυραύλου φτάνει τα 200 κιλά συγκρίσιμη με αυτή των πυραύλων RGM-84L Harpoon, SSM-700K και του κινεζικού C-802 οι οποίοι διαθέτουν πολεμικές κεφαλές βάρους 224 κιλά, 230 κιλά και 190 κιλά αντίστοιχα..

Δεν χρειάζονται πλέον τους HARPOON

Στόχος είναι με το πυραυλικό σύστημα Atmaca να εξοπλιστούν επίσης και τα πλοία και υποβρύχια που τώρα χρησιμοποιούν τους HARPOON. Αρχικά αναμένεται το σύστημα Atmaca να είναι ισοδύναμο των πυραύλων Exocet, ενώ προβλέπεται να έχει τις ιδιότητες των Harpoon Blok II ή ακόμη καλύτερες.

Ο πύραυλος αυτός διαθέτει σύστημα Data-Link, σύστημα πλοήγησης INS/GPS και έχει βεληνεκές 120 μιλίων (190 χλμ +)

Η παρούσα έκδοση του πυραύλου έχει κωδικοποιηθεί ως ATMACA Block1 και είναι εξοπλισμένη με τον γαλλικό κινητήρα TR40 turbojet της εταιρείας Safran, ενώ η δεύτερη έκδοση του πυραύλου ο ATMACA Block2 διαθέτει τουρκικό κινητήρα Kale 3500 της εταιρείας Kalekalip και έχει δυνατότητα πλήγματος ακόμη και σε χερσαίους στόχους, όπως ο αμερικανικός πύραυλος RGM-84L Harpoon Block II τον οποίο και θέλουν να αντικαταστήσουν.

Δηλαδή οι Τούρκοι “αυτονομούνται” σε μεγάλο βαθμό πλέον στις αμυντικές τους προμήθειες.

Δείτε βίντεο και εικόνες

Image

Image

Image

Image

 

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας