Οι Αμερικανοί “αδειάζουν” το Ιντσιρλίκ και δημιουργούν νέες βάσεις σε Βόλο-Καβάλα-Κρήτη-Θεσ/κη

Έντρομα είναι τα τουρκικά ΜΜΕ

Έντρομα είναι τα τουρκικά ΜΜΕ για την κοινή απόφαση Κ.Μητσοτάκη και Τ.Μπάιντεν για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων και «άδειασμα» του Ιντσιρλίκ.

Βάσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, του Βόλου, της Καβάλας και στο Αιγαίο.

Ειδική αναφορά κάνουν σε δύο βάσεις που θα δημιουργηθούν όπως λένε σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Ισχυρίζονται ότι από αυθτές τις δύο βάσεις θα εελέγχουμε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Αιγαίο με πτήσεις drones και UAV.

Η Άγκυρα ενοχλείται από το «άδειασμα» του Ιντσιρλίκ

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν όλες τους τις «δραστηριότητες» από την Τουρκία και την βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν θεωρούν πλέον την Άγκυρα ούτε σύμμαχό τους ούτε τον ακρογωνιαίο γεωπολιτικό τους «λίθο».

Έχουν επίσης ενοχληθεί από τις φωτογραφίες των ασκήσεων που έκαναν στα 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα Έλληνες και Αμερικανοί.

Αναφέρονται εκτενώς στο τηλεφώνημα Μπάιντεν προς τον Κ.Μητσοτάκη στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου διήρκεσε περίπου μισή ώρα, και στο δημοσίευμα της παλαιότερης των ελληνικών εφημερίδων, της «Εστίας».

Σε αυτό αναφέρεται ότι μετά την Αλεξανδρούπολη θα δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κρήτη και την Καβάλα.

Οι νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται από την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία. Ο Μπάιντεν αποφάσισε να δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και εξήγησε στον Κ. Μητσοτάκη τι ήθελε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν βάσεις στην Κρήτη και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Καβάλας. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν τουλάχιστον 5 χρόνια.»

Αναφέρθηκε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας είναι στρατηγικά σημεία για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί θα πετούν μη επανδρωμένη αεροσκάφη προς τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι επικεντρώνονται στο δημοσίευμα της «Εστίας» το οποίο αναφέρεται στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα που θα οδηγήσει σε μείωση της σημασίας και της αξίας της βάσης Incirlik στα Άδανα»

Εν συνεχεία τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται με τα στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Θράκης και το στρατιωτικό προσωπικό που συνεχίζει να συσσωρεύεται στη Δυτική Θράκη 40 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι φωτογραφίες της κοινής άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Πετροχώρι Ξάνθης στην επαρχία Ξάνθης, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ημέρες, δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο ειδήσεων www.evros-gr.»

Αυτό που συνειδητοποίησαν οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο των Στενών οπότε αναζητούν τον τρόπο να τα αντικαταστήσουν.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι εξόχως σημαντικό γι αυτό καθώς έτσι από εκεί οι Αμερικανοί μεταφέρουν δυνάμεις στην Βουλγαρία καταφέρνοντας να εισχωρήσουν στην Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα με Αλεξανδρούπολη και Καβάλα θα ελέγχουν την έξοδο των Στενών ώστε να μην μπορεί στο μέλλον ο ρωσικός Στόλος να κατεβαίνει απρόσκοπτα στα «ζεστά» νερά της Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή όπως έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πως τα πυρηνικά όπλα που ήταν αποθηκευμένα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ έχουν πλέον αποσυρθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πλέον οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την Τουρκία το απώτατο άκρο του ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν χρειάζεται να διαθέτει πυρηνικά καθώς δεν την εμπιστεύονται ότι θα επιτρέψει την χρήση τους κατά της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Πλέον οι Αμερικανοί θεωρούν την Ελλάδα ως το άκρο του ΝΑΤΟ πιθανότατα επειδή νομίζουν πως η Τουρκία ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Άλλωστε οι συμφωνίες που έχει κλείσει με Κίνα και Ρωσία δείχνουν πως έχει επιλέξει τον επόμενο γεωπολιτικό συνασπισμό στον οποίο θα ενταχθεί.

Θα πάρει ως αντάλλαγμα τεχνογνωσία και οικονομική υποστήριξη ενώ θα της εγγυηθούν και αμυντική προστασία μέχρι να μπορέσει να παράξει η ίδια τα οπλικά συστήματα που της λείπουν .

Κάτι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο δημιουργείται στην Ανατολή αλλά προς το παρόν ας φροντίσουμε στην Ελλάδα να κερδίσουμε όσο περισσότερα ανταλλάγματα μπορούμε από τους Αμερικανούς γιατί τίποτε δεν μένει ίδιο και για πάντα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που προκάλεσε τον φόβο των Τούρκων είναι το ακόλουθο:

«Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάς – Νέες αμερικανικές βάσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Κρήτη

ΤΟΣΟ η, διαρκείας 30 λεπτών, τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόσκλησις να επισκεφθεί την Ουάσιγκτων μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, είναι ενδεικτικές της στρατηγικής αναβαθμίσεως της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να έλθουν σε κάποια συνεννόηση με την Τουρκία προσκρούουν στην επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους με την Ρωσία και να μην υποχωρεί στο ζήτημα της επιχειρησιακής αναπτύξεως του πυραυλικού συστήματος S 400.

Για τους Αμερικανούς το ζήτημα αυτό της τουρκικής συμπεριφοράς δημιουργεί την ανάγκη στενότερης στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα και αξιοποιήσεως περισσοτέρων βάσεων, προκειμένου να ελέγχεται η έξοδος των στενών του Ελλησπόντου, αλλά και να είναι εξασφαλισμένη η πρόσβασις στον Εύξεινο Πόντο, των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αναφορές του Προέδρου Μπάιντεν στον ρόλο της Ελλάδος, ως «κρισίμου συμμάχου» του ΝΑΤΟ, για την σταθερή ανάπτυξη της Ατλαντικής Συμμαχίας στα δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι Αμερικανοί άλλωστε, ως κατ’ εξοχήν ναυτική δύναμις, αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την στρατηγική θέση της Ελλάδος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αντιστοίχων θαλασσίων οδών.

Το ζήτημα των βάσεων αναδεικνύεται επιτακτικά και θα είναι καθοριστικό, αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν και σε ποιο βαθμό συζητήθηκε ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν.

Είναι όμως γνωστό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Σούδα και γενικώτερα την Κρήτη. Διακαώς επιθυμούν μια συμφωνία πενταετούς τουλάχιστον διαρκείας για την βάση αυτή ώστε μην έχουν ετήσιες ανανεώσεις. Αυτό φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση καθώς μπορεί να διεκδικήσει ανταλλάγματα. Αρκεί να ξέρει τι πρέπει να ζητήσει.

Η πείρα δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να δώσουν άμεσα και σημαντικά στρατιωτικά ανταλλάγματα.

Εάν ζητούμε ανταλλάγματα που απαιτούν την εμπλοκή ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, το πολύ που μπορεί να αποκομίσουμε είναι κάποιες «συστάσεις» προς αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θα θέσουν με την σειρά τους σειρά προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε ατέρμονες διαβουλεύσεις.

Και συνήθως σε μηδενικό αποτέλεσμα. Να μην μας διαφεύγει δε, ότι πέρα από την Σούδα, οι Αμερικανοί επιδιώκουν και άλλη βάση στην Κρήτη προκειμένου να την αποσυμφορήσουν.

Και αυτό δίδει πρόσθετο πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά. Πέρα όμως από την Κρήτη, το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως και το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι στρατηγικά σημεία για τον έλεγχο του Ευξείνου Πόντου.

Παραλλήλως από τον Βόλο μπορούν να ελέγχονται μη επανδρωμένα αεροχήματα(drones) που θα επιχειρούν σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Τέλος για την αμερικανική πλευρά, είναι σημαντική η αναβάθμισής της αεροπορικής βάσεως του Ακτίου, από όπου επιχειρούν ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ που παρέχουν ολοκληρωμένη τακτική εικόνα της καταστάσεως στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανάπτυξις ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας σε όλα αυτά τα επίπεδα, υποβαθμίζει (αν και δεν καταργεί) την αξία της βάσεως του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Μικρά Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους τελευταίους μήνες οι αναφορές στην βάση αυτή, έχουν εκτοπισθεί από την επικαιρότητα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η Ουάσιγκτων επέλεξε να προηγηθεί η επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτής με τον Ταγίπ Ερντογάν την οποία διακαώς επεδίωκε ο τελευταίος.

Ήδη τα μηνύματα της αμερικανικής δυσαρέσκειας εδόθησαν κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όλα αυτά προκαλούν στην Άγκυρα εκνευρισμό, ο οποίος επιτείνεται από την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η σχέσις της με την Αμερική πρέπει πλέον να εντάσσεται σε καθορισμένο πλαίσιο.

Ο καιρός της ασυδοσίας των τουρκικών απαιτήσεων φαίνεται πως έχει παρέλθει.

«Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν προς την Τουρκία. Απεναντίας η εμβάθυνσις των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, δεν είναι μόνον προφανής.

Η πρόσκλησις προς τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτων σημαίνει ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες που πρέπει να συζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας