Αντιπαραθέσεις στη Συρίας. Η Ρωσία χτίζει βάση 5χλμ από τουρκικά σύνορα

873
Η Ρωσία χτίζει βάση 5χλμ από τουρκικά σύνορα
        Σφήνες από ΗΠΑ και Ιράν

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία παραμένει τεταμένη λόγω της απόφασης τριών χωρών να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην χώρα, μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους.

Οι Τούρκοι προσπαθούν με ισχυρές δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη Ayn Isa στην επαρχία Al Raqqa, ενώ οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει σοβαρά τη στρατιωτική τους παρουσία στην επαρχία Al-Hasakah, με νέες ισχυρότερες δυνάμεις που εισήλθαν μέσω Ιράκ.

Η  Ρωσία από την πλευρά της, αυξάνει τον αριθμό του επίλεκτου στρατιωτικού προσωπικού της και του εξοπλισμού στην περιοχή.

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η Μόσχα ξεκίνησε την μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο Al Qamishli, που βρίσκεται 5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό να τα αναπτύξει κατά μήκος του σημαντικού αυτοκινητόδρομου Μ4.

Αυτός ο στρατηγικός οδικός άξονας συνδέει το Χαλέπι με τα ιρακινά σύνορα, ενώ διέρχεται από ολόκληρο το βόρειο τμήμα  του Ευφράτη, που κατοικείται από Κούρδους. 

Σύμφωνα με εικόνες και βίντεο, αποκαλύφθηκε η προσγείωση ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών Il-76 VTA της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στο El-Kamyshly.

Από το φθινόπωρο του 2019, το αεροδρόμιο σε αυτήν την πόλη θεωρείται η τρίτη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Συρία.

Η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη να ενοικιάσει την περιοχή αυτή για 49 χρόνια από τον Άσαντ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση της κατάστασης ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου 2020, όταν εκατοντάδες φιλότουρκοι μαχητές αποτελούμενοι από ασυμβίβαστους τζιχαντιστές, με την υποστήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων κοντά στην πόλη Ain Isa.

Οι σφοδρές μάχες ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου στην περιοχή Ain Isa, και άμεσα οι κοινές θέσεις του ρωσικού και συριακού στρατού ενισχύθηκαν, επιφέροντας μια σταθεροποίηση της κατάστασης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στις 12 Ιανουαρίου 2021, απεστάλη μια επιπλέον φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην πόλη Ain Isa από τη ρωσική βάση Khmeimim για να υποστηρίξει την υπάρχουσα ρωσο-συριακή δύναμη.

Η άφιξη νέων ρωσικών μονάδων βρίσκεται τώρα κατά μήκος της καθορισμένης οδικής διαδρομής Ain Isa – Tall Tamr.

Σκοπός των ρωσικών και συριακών δυνάμεων είναι η διασφάλιση της κυκλοφορίας των αμάχων και των φορτίων κατά μήκος του οδικού άξονα Μ4.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί άφησαν τον οδικό αυτό άξονα σε άθλια κατάσταση, ενώ η βόρεια Συρία ευρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει μια ακόμη βάση κοντά στην πόλη Al-Malikiya στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία περιβάλλεται από αμερικανικές μονάδες που «φυλάσσουν» τις συριακές πετρελαιοπηγές.

Η περίοδο μετά τις μάχες με το ισλαμικό κράτος θεωρείται  κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα στην χώρα αυτή. Τούρκοι, Αμερικάνοι, Ιρανοί και Ρώσοι ερίζουν, ο καθένας για λογαριασμό του, να αποσπάσει το δικό του “χώρο” φέρνοντας κοντά όμως το ενδεχόμενο να έχουμε ακόμη μία γενικευμένη ανάφλεξη μεταξύ τους, κατά την διάρκεια της μοιρασιάς της Συρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας