Ξέφυγε η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια. Ολονύχτια μάχη στις φλόγες

1355
πύρινη

Μία άνευ προηγουμένου πύρινη καταστροφή υφίσταται η Εύβοια. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα. Πρόωρο  να εκτιμηθούν οι υλικές καταστροφές, όταν ο εφιάλτης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φωτιά ξέφυγε σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να μπορέσει ο σχεδιασμός, παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες των ενεργούντων, να τη θέσει υπό έλεγχο με αποτέλεσμα να εκτείνεται σε μήκος περίπου 11,5 χιλιομέτρων, καίγοντας ένα πανέμορφο βουνό, τη Δίρφυ

Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια καθώς εκατοντάδες πυροσβέστες και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός θα παλέψουν να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος.

Η πυρκαγιά έχει τρία μέτωπα τα οποία εκτείνονται στα 11,5 χιλιόμετρα! Με την δύση του ηλίου σταμάτησαν και οι εναέριες ρίψεις από τα πέντε ελικόπτερα Ericsson ενώ τα αεροσκάφη Καναντέρ είχαν εξουδετερωθεί λόγω του τεράστιου θερμικού φορτίου και του πυκνού καπνού.

Με μπουλντόζες σταμάτησαν την πυρκαγιά στα Ψαχνά

Χαρακτηριστικό των εφιαλτικών στιγμών που ζουν οι κάτοικοι της Εύβοιας είναι ότι η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Ετσι, η ολονύχτια μάχη της φωτιάς θα κινηθεί επί τη βάση του σχεδίου που εκπόνησαν η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ανάσχεση της τεράστιας πυρκαγιάς.

Meteo.gr: Θα ενισχυθούν οι άνεμοι τη νύχτα

Το βράδυ οι άνεμοι είχαν κοπάσει, ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα βραδινά προγνωστικά στοιχεία που δημοσίευσε το meteo.gr, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης, που δημοσίευσε το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Τα προγνωστικά στοιχεία του meteo για τους ανέμους στην Εύβοια κατά τη διάρκεια της νύχτας
Τα προγνωστικά στοιχεία του meteo για τους ανέμους στην Εύβοια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι μέσες εντάσεις τους θα ανέρχονται στα 4 μποφόρ και οι ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σημαντική εξασθένηση των ανέμων αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

Η ένταση των ανέμων στην Εύβοια, σύμφωνα με το meteoΟι ένταση των ανέμων στην Εύβοια, σύμφωνα με το meteo
Πάντως, με το ειδικό λογισμικό της ηλεκτρονικής πρόβλεψης, οι αρμόδιες αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά το βράδυ.

(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Nick Paleologos / SOOC
Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Nick Paleologos / SOOC
Στόχος είναι να «κρατηθεί» η δύναμη της φωτιάς και με το πρώτο φως του ήλιου, οπότε θα επιχειρήσουν εκ νέου όλα τα εναέρια μέσα – μαζί με 4 καναντέρ που στέλνουν Ιταλία και Κροατία, να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Παράλληλα, στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το βράδυ στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Nick Paleologos / SOOC

Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά ο κ. Ψαθάς εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Nick Paleologos / SOOC

Εξάλλου, το βράδυ ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Χάρη στην μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων έως τώρα δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Λιγοστά κτίρια έχουν υποστεί ελαφρές εξωτερικές ζημιές στο χωριό Μακρυμάλλης, που νωρίτερα περικυκλώθηκε από τις φλόγες, ενώ στο κοντινό μοναστήρι καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα. Τα χωριά Κοντοδεσπίτι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός έχουν εκκενωθεί.

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι στην Εύβοια -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι στην Εύβοια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Η χώρα μας ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το αίτημα έγινε δεκτό και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί η Ιταλία και η Κροατία. Κροατία και την Ιταλία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός δήλωσε για την κατάσταση στην περιοχή: «Όλα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα της χώρας, περισσότεροι από 280 πυροσβέστες, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, ο Δήμος, το Δασαρχείο, ο Στρατός, το ΕΚΑΒ και φυσικά όλες οι εθελοντικές ομάδες του Νομού, βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον».

Τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Ελέγχεται η φωτιά στο Πρόδρομο Βοιωτίας, αλλά με συνεχείς αναζοπυρώσεις

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας