Νεοφιλελευθερισμός, ακροδεξιά απειλή και ανάγκη ενωτικής αριστερής απάντησης

2133
ακροδεξιά

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ το αποτέλεσμα έρευνας που επιβεβαιώνει την ανησυχητική κατακόρυφη αύξηση της επιρροής ακροδεξιών σχηματισμών σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει ευρωεκλογών. 

Η έρευνα, που έγινε με τη συμμετοχή 9.000 πολιτών διαφόρων χωρών της Ε.Ε., και δημοσιεύεται στη γερμανική Bild, δείχνει ότι κόμματα όπως αυτά της Λεπέν στη Γαλλία και του Σαλβίνι στην Ιταλία, πρόκειται να πάρουν 23% και 32% αντίστοιχα, ενώ η ευρωομάδα στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Λεπέν και το ακροδεξιό αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, πρόκειται να αυξήσει τις έδρες της στη νέα Ευρωβουλή από 37 σε 67.

Καθώς η κατακόρυφη άνοδος της Ακροδεξιάς συνοδεύεται και από αντίστοιχη κατακόρυφη πτώση τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς, είναι φανερό πως αποτελεί συνέπεια της κυρίαρχης πολικής της Ε.Ε., που χαρακτηρίζεται από την επέλαση του άγριου νεοφιλελευθερισμού και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, που προκαλεί έντονη ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης.

Εντούτοις, για την εξέλιξη αυτή δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Αριστερά. Όχι μόνο εκείνες οι δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που φέρουν ψευδεπίγραφα τον τίτλο του αριστερού κόμματος, αλλά και δυνάμεις που αντιτάσσονται στη νεοφιλεύθερη λαίλαπα και ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Η ευθύνη των οποίων έγκειται στην αδυναμία συγκρότησης μιας πρότασης διεξόδου, που να υπερβαίνει τον ευρωπαϊσμό και να συγκρούεται με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, και δημιουργίας όρων για ενωτική πολιτική παρέμβαση και δραστηριότητα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μια αδυναμία που απαιτείται άμεσα να ξεπεραστεί. Πριν να είναι πολύ αργά…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας