Από YouTube και Facebook «κατασκεύασαν» ενόχους για διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών

1539
δίωξη

Πολίτες που πήραν μέρος σε διαμαρτυρίες για τους πλειστηριασμούς καλούνται προς απολογία στη ΓΑΔΑ μετά από ταυτοποίηση στα social media – Το ομολόγησε η Γεροβασίλη – Ιδρύουν και διαδικτυακή «πολιτοφυλακή»

Ασφαλίτες, αφού σάρωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια άνοιξαν ακόμη και τον φάκελο με τους εγκληματίες ώστε να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να διαμαρτυρηθούν για τους πλειστηριασμούς.

Με τακτικές που δείχνουν να ποινικοποιείται ακόμη και η συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις, καλούνται ο ένας μετά τον άλλο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) να απολογηθούν για πράξεις που τους καταλογίζει η Κρατική Ασφάλεια. Ακόμη και άτομα που φέρονται να μην είχαν συγκεκριμένη δράση, αλλά απλώς να ανάρτησαν στο Διαδίκτυο υλικό από τα επεισόδια, εμφανίζονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης από την ΕΛ.ΑΣ. Για το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η δικογραφία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Εισαγγελία προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση, κύκλοι της ΛΑΕ καταγγέλλουν ότι τους «θέλουν σε καθεστώς ομηρίας μέχρι τις εκλογές», κάνοντας λόγο για πογκρόμ διώξεων κατά πρώην συντρόφων.

Με το αιτιολογικό ότι έσπρωχναν τις ασπίδες και ότι αγριοκοίταζαν αστυνομικούς, το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ταυτοποίησε 14 μέλη των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών που συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 29 Νοεμβρίου 2017.

Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο η Κρατική Ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη της και καταθέσεις αστυνομικών που βρίσκονταν τότε σε διατεταγμένη υπηρεσία, διαπίστωσε ότι μέλη της Λαϊκής Ενότητας αλλά και του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» προέβησαν σε πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στη ΓΑΔΑ και οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού, επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, ολοκληρωμένης και απόπειρας από κοινού και διατάραξης κοινής ειρήνης, με τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη να χαρακτηρίζεται υποκινητής.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι άνδρες της Ασφάλειας έκαναν φύλλο και φτερό YouTube και Facebook προτού αποστείλουν στα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κλήσεις για παροχή εξηγήσεων. Από το οπτικοακουστικό υλικό συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 10 λεπτών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 14 διαδηλωτές που «προσπαθούσαν, ασκώντας βία να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών προκειμένου να εισέλθουν εντός της αίθουσας με αριθμό 7 όπου επρόκειτο να διενεργηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών».

egrafo11

Στη δικογραφία των 347 σελίδων που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται ακόμη και αναρτήσεις που έχουν γίνει σε προσωπικούς λογαριασμούς διαδηλωτών. Την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε στη ΓΑΔΑ στέλεχος της ΛΑΕ επειδή δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook υλικό από την επίμαχη ημέρα. Τέσσερις φωτογραφίες, τέσσερα βίντεο, αλλά και κείμενο που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έμεινε τίποτα όρθιο που να μην εκσφενδονιστεί στα ΜΑΤ», βρίσκεται αποθηκευμένο σε ψηφιακό δίσκο και είναι στη διάθεση της Κρατικής Ασφάλειας.

Ενα πρόσωπο ακόμη, αγνώστου ταυτότητας, φέρεται, κατά τους αστυνομικούς που διενεργούν την προανάκριση, να έχει δράσει και επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθεί μέσω φωτογραφικού υλικού.

Για να καταφέρουν μάλιστα να εντοπίσουν τα στοιχεία του «άγνωστου δράστη» επιδείχθηκαν σε αξιωματικό που σήμερα έχει αποστρατευτεί «φωτογραφίες καθ’ έξη και κατ’ επάγγελμα εγκληματιών προς αναγνώριση της ταυτότητας αγνώστων ατόμων, εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση», προδίδοντας την άποψη που έχει η Ελληνική Αστυνομία για τους διαδηλωτές που επιχείρησαν με την παρουσία τους να ματαιώσουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς της 27ης Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε όσους πήραν μέρος στη διαμαρτυρία βρίσκονταν και πολιτικά πρόσωπα (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Ζωή Κωνσταντοπούλου), πρώην σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι και το 2015 ήταν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται είναι το γεγονός ότι ανέλαβε την υπόθεση το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος λες και οι διαμαρτυρόμενοι επιδίωξαν την κατάλυση του πολιτεύματος.

Παραδέχονται χρήση χημικών σε κλειστό χώρο

Στην παραδοχή ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση χημικών σε κλειστό χώρο προβαίνουν οι αστυνομικοί μέσα από τις καταθέσεις τους. Όπως προκύπτει από την ένορκη εξέταση μάρτυρα, «έγινε περιορισμένη χρήση τουλάχιστον πέντε δακρυγόνων χειροβομβίδων», καθώς, όπως υποστήριξε, «ήταν θέμα χρόνου να μας υπερφαλαγγίσουν, γεγονός που θα σήμαινε κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ατόμων που βρίσκονταν στον χώρο του Ειρηνοδικείου». Δικαιολόγησε το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία έπνιξε στα χημικά, και μάλιστα σε κλειστό χώρο, πάνω από 100 άτομα λέγοντας ότι «η εν λόγω επιχειρησιακή ενέργεια βρισκόταν σε απόλυτη αντιστοιχία με την αρχή της αναλογικότητας».

Η ομολογία ΓεροβασίληΤην πρακτική αυτή είχε ομολογήσει δημοσίως πριν από μερικά 24ωρα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Με αφορμή τις προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά πριν από εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, η κυρία Γεροβασίλη είχε πει στην ΕΡΤ ότι «δεν μιλάω για τους συγκεκριμένους ανθρώπους κατ’ ανάγκην διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας,έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας» για να συνεχίσει: «έχουν γίνει πάρα πολλές δικογραφίες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, και συνεχίζονται και σήμερα και είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι πράξεις βίας από τη δημοκρατία».

Ετοιμάζουν διαδικτυακή πολιτοφυλακή

Στο ίδιο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη εισάγει διάταξη για την δημιουργία προεκλογικού «παρατηρητηρίου» προκειμένου να ελέγχει την διακίνηση fake news.

Η στελέχωση του «μεγάλου Αδελφού» που επισήμως φέρει τον τίτλο «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες» θα γίνει από την κυβέρνηση μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, με το αρ 105 συνίσταται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο ως ενιαίο κέντρο συντονισμού για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου και των λοιπόν ΤΠΕ στις εθνικής εμβέλειας εκλογικές διαδικασίες και τις υποδομές και πληροφοριακά συστήματα των φορέων που είναι αρμόδιοι για την διεξαγωγή τους.

Μεταξύ άλλων το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο αποτελείται και από την «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες» η οποία παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και «εισηγείται προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης ψευδών ειδήσεων του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων. Η Επιτροπή συγκροτείται εντός 1 μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών, ως πρόεδρο, υπαλλήλους των αρμόδιων οργανικών μονάδων των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία προσωπικών δεδομένων και ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες»

*πηγή Πρώτο Θέμα – Μαρία Κατσή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας