Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τρίτη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Ο συριακός λαός στο πλευρό της Αρμενίας!

1000
ναγκόρνο

Νέα εκεχειρία, για ανθρωπιστικούς λόγους, επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο εμπόλεμων πλευρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατόπιν έντονων διπλωματικών παρεμβάσεων της Ρωσίας αλλά και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και της Γαλλίας, για τρίτη φορά, η εκεχειρία ξεκινάει αύριο, Δευτέρα, στις 26/10, στις 8 π.μ (τοπική ώρα).

Συγκεκριμένα, υπήρξε κοινή δήλωση των ΗΠΑ, μέλος της ομάδας του Μινσκ, της Αρμενίας και του Αζερπαϊτζάν. Οι δύο προηγούμενες εκεχειρίες,  με πρωτοβουλία, πάλι, της ρωσικής διπλωματίας, κατέρρευσαν λόγω της παραβίασης των συμφωνηθέντων από τους Αζέρους.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή σε  ξεχωριστή συνάντηση των ΥΠΕΞ Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan και του ομολόγου του από το Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov με Αμερικανούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ, υπήρξε συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε κοινή δήλωση από τους εκπροσώπους των 3 χωρών, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δήλωση των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που εκπροσωπούν τις χώρες της Ομάδας του Μινσκ, την 1η Οκτωβρίου 2020».

Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλούσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να «τερματίσουν τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους»(λογική, ως συνήθως, ίσων αποστάσεων), ενώ επανέλαβε τη επιθυμία των ΗΠΑ να επιλυθεί η σύγκρουση “χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας και (με σεβασμό) στην εδαφική ακεραιότητα και στα δικαιώματα, στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών”.

Στη Συρία, στην μαρτυρική πόλη Αλέππο, που έχει απελευθερωθεί από τους ισλαμιστές τρομοκράτες του Ερντογάν και των ΗΠΑ- Δύσης, ο συριακός λαός έχοντας ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αρμενικό λαό.

H Αρμενία, η Λιβύη(αν και προσωρινά έχει υπογραφεί εκεχειρία) και η Συρία μάχονται εναντίον της τουρκικής εισβολής και ακόμα πολεμούν με τρομοκράτες ισλαμιστές  και τα στελέχη τουρκικών ειδικών δυνάμεων, όπως ανώτατους “συμβούλους”, στο έδαφος τους.

Αρμενία: Ανάκληση του πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ, κατόπιν έκκλησης από Μπακού έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από στρατιωτικό εξοπλισμό και τα φονικά drones, στον αζέρικο λαό-στρατό.

Απηύθυνε πρόταση αντίστοιχης αποστολής βοήθειας και στην Αρμενία η οποία, προφανώς, έπεσε στο κενό!

Ο Πρόεδρος της αυτόνομης δημοκρατίας του Artsakh, Aryk Harutyunyan, κατηγόρησε το “εβραϊκό” κράτος του Ισραήλ ότι συνδράμει την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν στη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στο αρμενικό Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αρμενία έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Ισραήλ.

 

 

*Με πληροφορίες από dw.com

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας