Μεγαλύτερη ανησυχία για φυγή των νέων απ’ όσο για εισροή μεταναστών

1014
έρευνα

Οι κάτοικοι των χωρών της νότιας και ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν περισσότερο για τη φυγή των νέων και όχι μόνο, στο εξωτερικό, από ό,τι για την εισροή μεταναστών σ’ αυτές.

Αυτό προκύπτει από ευρεία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι μάλιστα μία εκ των τριών, στις οποίες η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να μπει «φρένο» στη φυγή των μυαλών.

Τα αποτελέσματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία για κυβερνήσεις και κόμματα ανά την ήπειρο, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, οι πλέον κρίσιμες ίσως στην ιστορία της Ε.Ε., με τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα να έχουν ενισχύσει τη φωνή τους και τη φοβική ρητορική.

Συνολικά στην έρευνα του YouGov, στην οποία συμμετείχαν περί τους 50.000 πολίτες και δημοσιεύει σήμερα ο Guardian, το 20% εξέφρασαν ανησυχία για την φυγή πολιτών στο εξωτερικό και το 32% για την μεταναστευτικές εισροές. Ωστόσο σε έξι χώρες- Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία– όπου ο πληθυσμός έχει μείνει στάσιμος ή και συρρικνώνεται, καταγράφεται πολύ εντονότερη ανησυχία για την μετανάστευση των κατοίκων στο εξωτερικό από ό,τι για τις εισροές. Συνολικά σε Νότο και Ανατολή το 54% ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα από ό,τι για την εισερχόμενη μετανάστευση.

Στην Ελλάδα το 28% των συμμετεχόντων εκφράζει περισσότερη ανησυχία για την φυγή πολιτών στο εξωτερικό, ενώ μόλις ένα 11% είναι πιο ανήσυχο για την εισροή μεταναστών. Το 54% δηλώνει ότι ανησυχεί εξίσου και για τα δύο, ενώ ένα 13% δεν ανησυχεί για κανένα από τα δύο.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην Πολωνία, με ένα 30% να ανησυχεί περισσότερο για την μετανάστευση Πολωνών στο εξωτερικό και ένα 27% για την εισροή μεταναστών, ενώ ακόμη ένα 30% εκφράζει σε ίσο βαθμό ανησυχία και για τα δύο. Στην Ιταλία και την Ισπανία το 32% και 34% αντίστοιχα ανησυχούν για την φυγή των νέων τους στο εξωτερικό, ενώ το μεταναστευτικό ανησυχεί το 24% και 19% των πολιτών αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το λεγόμενο brain drain καταγράφεται στη Ρουμανία, με το 55% να δηλώνουν ως βασική ανησυχία τους τη φυγή των πολιτών στο εξωτερικό και μόλις το 10% να φοβάται την εισροή μεταναστών.  Αλλά και στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, που έχει επιλέξει την πολιτική των κλειστών συνόρων, τα ποσοστά είναι 39% και 20% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 63% των ερωτηθέντων στην Ισπανία και το 60% στην Ελλάδα δηλώνουν ότι θα πρέπει να αποτρέπονται οι πολίτες από το να εγκαταλείπουν τη χώρα για μεγάλο διάστημα. Πολύ υψηλά ποσοστά καταγράφονται στο ίδιο ερώτημα σε Ιταλία (52%), Πολωνία (50%) και Ουγγαρία (49%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας