Μόσχα: “Ανοίγετε πυρ σε όποιον “σπάσει” αποκλεισμό σε Κερτς-Αζοφική θάλασσα”

807
αποκλεισμό σε Κερτς-Αζοφική θάλασσα

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής άσκησης Sea Breeze στην Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα η Ρωσία έλαβε επιπλέον μέτρα επιτήρησης του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλλει στην Ουκρανία.

Ο Β.Πούτιν με διάταγμα αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που ΝΑΤΟϊκό πλοίο προσπαθήσει να περάσει την γέφυρα του Κερτς με κατεύθυνση την Αζοφική Θάλασσα και την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ μιλά ήδη για “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” με το μπλόκο στο Στενό του Κερτς.

“Νεκρή” Ζώνη Κερτς – Αζοφική Θάλασσα

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ “Με το διάταγμα ο Β. Πούτιν αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας μπλοκάροντας  χερσαία και θαλάσσια περιοχή γύρω από την γέφυρα του Κερτς.

Κατά συνέπεια όποιος προσπαθήσει να περάσει παράνομα χωρίς άδεια από τις ρωσικές αρχές, συλλαμβάνεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να κάνουν χρήση ένοπλης βίας χωρίς προηγούμενη έγκριση”.

Ο σκοπός είναι να “παρεμποδιστεί η παράνομη διείσδυση”.

Το διάταγμα υπενθυμίζει πως η Ρωσική Εθνική Φρουρά προστατεύει τα χωρικά ύδατα γύρω από το Στενό του Κερτς, την γέφυρα καθώς και την γραμμή ηλεκτροδότησης που συνδέει την ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.

Σε επιφυλακή ο Στόλος Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου

Οι Ρώσοι θεωρούν πως το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender και η ολλανδική φρεγάτα λειτούργησαν “προπαρασκευαστικά” της ΝΑΤΟϊκής άσκησης με σκοπό την καταγραφή των ρωσικών κινήσεων και τον εντοπισμό των πυραυλικών συστημάτων.

Επιπλέον αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί θα δοκιμάσουν τον νέο αντιπλοϊκό πύραυλο “Neptune” και μία πρόκληση δεν πρέπει να αποκλειστεί στις περιοχές της Κριμαίας-Κερτς και Αζόφ.

Γι αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα αντιπλοϊκά συστήματα στην Μαύρη Θάλασσα όπως “Bal”, “Bastion”, “Rubezh”, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 “Triumph” και “Pantsir” . Σε πολεμική ετοιμότητα είναι η Αεροπορία και το Ναυτικό

Σε επιφυλακή είναι και ο Στόλος Μεσογείου και τα πλοία Moskva, Admiral Essen και Admiral Makarov, τα υποβρύχια Stary Oskol και Rostov-on-Don, όπως και τα “MiG-31K με “Kinzhal”. Απέναντι είναι το βρετανικό αεροπλανοφόρο “Queen Elizabeth”.

Ρωσικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά «μια ανάσα» από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις

Ρωσικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η Ουκρανία και χώρες του ΝΑΤΟ διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze, με επικεφαλής την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγονται έπειτα από κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τη Ρωσία πως έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα χωρικά της ύδατα κοντά στην Κριμαία.

Η Μόσχα είχε ζητήσει τη ματαίωση της άσκησης Sea Breeze πριν αυτή αρχίσει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 με την συμμετοχή της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Λετονίας θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Συμμετάσχουν σ’ αυτά περίπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross, καθώς και το αμερικανικό Σώμα των Πεζοναυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας