Μπόλτον: Σε δύσκολη θέση οι Κούρδοι, αν χρειαστεί μιλάμε με Ρωσία

805
μπόλτον
Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, ακολουθώντας την γραμμή Τραμπ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των συνομιλιών με την Ρωσία με θέμα την ασφάλεια των Κούρδων στην Συρία.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενων συνομιλιών με τη Ρωσία στο ζήτημα της παροχής εγγυήσεων για την ασφάλεια των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, δήλωσε σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Χιου Χιούιτ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

«Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ο πρόεδρος (ο Ντόναλντ Τραμπ) αφού μίλησε με τον πρόεδρο (της Τουρκίας) Ερντογάν, σκέφτεται ότι οι Κούρδοι ήσαν δικοί μας σύμμαχοι και πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υποφέρουν. Γι αυτό ακριβώς το θέμα διεξάγουμε συνομιλίες με την Τουρκία. Θα μιλήσουμε και με την Ρωσία για το θέμα αυτό, εάν είναι αναγκαίο» δήλωσε ο Τζόν Μπόλτον όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δήλωση της Ρωσίας, ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος των Κούρδων με την Δαμασκό. «Και φυσικά στην Ρωσία θα άρεσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο Μπόλτον, υπονοώντας τον έλεγχο που θέλει να έχει η Δαμασκός στις περιοχές των Κούρδων.

Σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εδαφών που κατοικούνται από Κούρδους από την κυβέρνηση της Συρίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, επισημαίνοντας την σημασία του διαλόγου των Κούρδων με την Δαμασκό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπόλτον στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ισραήλ (πριν επισκεφθεί την Τουρκία) είχε δηλώσει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπ όψιν το ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό των ΗΠΑ ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις ΗΠΑ

Τούρκοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους το ζήτημα της Συρίας και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από διπλωματικές πηγές.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, θα συζητήσει σειρά θεμάτων, όπως τον αγώνα εναντίον της “Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ” (σ.σ. όπως αποκαλεί η Άγκυρα το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις συνομιλίες αυτές θα τεθεί και το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν και άλλων μελών της οργάνωσής του από τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας