Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Μετά τον «Πορθητή», έρχεται το «Γιαβούζ»!

787
μπεράτ

«Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος ανέφερε ότι μετά την αποστολή του γεωτρύπανου «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο αυτές τις μέρες θα σταλεί και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (δυνατός).

«Αν κοιτάξουμε στη δική μας γεωγραφική περιοχή, το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μπει σε μια διαδικασία αυξανόμενων ερευνών», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξή του στο CNN Turk για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι και η Τουρκία πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

«Η Τουρκία ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήσαμε τη δική μας διαδικασία γεωτρήσεων με δικά μας πλοία, δικούς μας μηχανικούς, δικούς μας ειδικούς, με ομάδα αποτελεσματικών ανθρώπων μας. Και η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί», τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποστηρίζοντας ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι χωρικά ύδατα, «υπάρχει ένα “κράτος” εκεί».

«Ο “Πορθητής” μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανο μας “Γιαβούζ”. Βασιζόμενος στις επιστημονικές πραγματικότητες το λέω πολύ καθαρά, στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά στις έρευνες σε θάλασσα και ξηρά. Θέλω αυτό να το γνωρίζουν τα 82 εκατομμύρια πολίτες μας. Η Τουρκία έκανε πολύ σωστά βήματα, γιατί ενοχλείστε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινότητας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις», τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναφέρει το philenews  επικαλούμενο το ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε πολύ ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.

«Σήμερα στη διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική», ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας