Μητσοτάκης: Πέντε “εμβληματικά” έργα…χωρίς καν “μακέτες” και με πολλά ερωτηματικά

1251
αδιέξοδα

Πέντε “εμβληματικά” όπως τα είπε, έργα ανακοίνωσε πολύ πρόχειρα και πολύ αόριστα ο Κυρ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα τα πέντε έργα είναι τα εξής:

  1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Οι απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρου πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα, στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Προξενεί εντύπωση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε αρκετά πρόχειρα και γενικά για αυτά τα έργα, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στα χαρακτηριστικά τους για να αντιληφθούν οι πολίτες περί τίνος πρόκειται, ούτε στο σχεδιασμό και στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης τους ούτε ακόμα, έστω στο περίπου, στο ύψος του κόστους τους και στον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε την αίσθηση ότι με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις περισσότερο ήθελε να προκαλέσει γρήγορες εντυπώσεις, χωρίς ίσως να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε όσοι του εισηγήθηκαν τα συγκεκριμένα  project, το τι θέλουν να κάνουν, εκτός και αν  η βαθύτερη φιλοσοφία τους είναι να παραδώσουν αυτούς τους χώρους “φιλέτα” στην εύκολη ιδιωτική κερδοσκοπία, πράγμα, όμως, που δεν θα έχει καμιά σχέση με την αναβάθμιση πόλεων και περιοχών, με την βελτίωση της αισθητικής, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους, ούτε με την ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης.

Για παράδειγμα ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για την τύχη του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου. Τι θα γίνει σε αυτόν τον χώρο;

Ειδικότερα μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και ανησυχίες προκαλεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, ένα μεγάλο χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τον τελευταίο εναπομείναντα, τον οποίο ο Παν. Λαφαζάνης ως Υπουργός Περιβάλλοντος το 2015 και πρωτοστατών στο σχετικό κίνημα, είχε αποσπάσει με ισχυρή κόντρα από τα μεγάλα συμφέροντα, για να τον θεσμοθετήσει ως χώρο πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα, χώρο πρασίνου, πολιτισμού, κοινωφελών δραστηριοτήτων, βιομηχανικής μνήμης, αναψυχής και αθλητισμού, ο οποίος θα έδινε δουλειές και μία άλλη όψη στις γύρω υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες, επιπλέον, επιβαρύνονται με έντονη δυσοσμία από σειρά έργων, όπως η Ψυτάλλεια, το εργοστάσιο αποβλήτων του Μελισσανίδη κ.λ.π. Το μέγα ερώτημα είναι, λοιπόν, αν η νέα χρήση του χώρου αυτού που θα προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει την παραμικρή σχέση με τους αρχικούς οραματισμούς για το μέλλον αυτού του εξαιρετικού χώρου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τι ακριβώς τώρα σχεδιάζει; Και έχει συζητήσει με τους κατοίκους και φορείς της περιοχής τα όποια σχέδια του; Ή θεωρεί ότι οι τελευταίοι δεν μπορούν να έχουν άποψη;

 

Ν.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας