Μειώσεις έως 45% στις νέες επικουρικές συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1-1-2015

1495
συνταξιούχων

“Τσεκούρι” έως 45% στις νέες επικουρικές συντάξεις φέρνει η εφαρμοστική εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Η εγκύκλιος αυτή αφορά όσους ασφαλίστηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων.

Το πρώτο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου, που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης.

Δηλαδή,  για τους ασφαλισμένους που θα αιτηθούν σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, ισχύει ο συντελεστής αναπλήρωσης με βάση τον οποίο επανυπολογίστηκαν όλες οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου του 2016, με συνέπεια την περικοπή έως και 45% του 20% αυτών στο χρονικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2016.

Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από την 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής, υπολογίζεται με το σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Επίσης,  σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης (1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης μέχρι πέντε έτη) εφαρμόζεται στο πρώτο τμήμα της επικουρικής σύνταξης, που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας