Μέτρα κοινωνικής απομόνωσης ανεμβολίαστων: Υποχρεωτικά τεστ και απαγορεύσεις-Τι ανακοινώνει η κυβέρνηση

454
Υποχρεωτικά τεστ και απαγορεύσεις

Έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12:00 τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης των ανεμβολίαστων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο. 

Ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκαν στους ανεμβολίαστους, απειλώντας τους πως εάν δεν εμβολιαστούν δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (23/08) πως «η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος των αρνητών».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον».

Ενώ υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν συζητείται καν η είσοδος τον χειμώνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε χώρους διασκέδασης εστίασης και ψυχαγωγίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά»!

Και είχε το θράσος να πει ότι «δεν πρόκειται για τιμωρία των ανεμβολίαστων, αλλά είναι θέμα διαχείρισης του κινδύνου».

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα (24/08), στις 12:00, για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες.
Επίσης, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Υπουργείο Υγείας, θα συμμετέχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, σε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές και μεταδόθηκε τη Δευτέρα (23/08), πρόκειται να ισχύσει η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε γήπεδα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης, δηλαδή σε χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση μάσκας.

Όπως επισημάνθηκε, είναι πιθανό να απαιτείται τεστ 48 ωρών και χρήση της μάσκας για την είσοδο ανεμβολίαστων σε θέατρα και κινηματογράφους.

Σχετικά με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει υποχρεωτικό rapid test κάθε εβδομάδα εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Το κόστος του rapid test θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και η τιμή του, σύμφωνα με τον σταθμό θα είναι 10 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η υποχρεωτικότητα για τα τεστ να είναι έως και δύο φορές την βδομάδα για μερικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. στην εστίαση).

Ακόμα, πρόκειται να ανακοινωθεί και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε αρθεί στις 23 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζονται

Μια δέσμη μέτρων είναι ακόμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης, ύστερα από συνεννόηση με τους ειδικούς που πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα (24/08).

Έτσι πέρα από τα προαναφερθέντα μέτρα τα οποία θεωρούνται δεδομένα, σχετικά με το λιανεμπόριο, πρέπει να είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αγορές εντός των καταστημάτων θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, με τους ανεμβολίαστους να επωμίζονται και το κόστος του τεστ.

Επίσης, αναμένεται να μπει και όριο στους πελάτες ανάλογα με το εμβαδόν του εκάστοτε εμπορικού καταστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας