Λιβύη: Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη–Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς

1031
λιβύη

Νέες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ και στις πολιτοφυλακές της ψευδο-κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε δια πλειοψηφίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA).

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της GNA, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκρήξεις με ρουκέτες

Μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τις αμφισβητούμενες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της GNA, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, που αναγνωρίζεται δυστυχώς από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Στη συγκεκριμένη δημοσίευση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι οι πολιτοφυλακές και οι δυνάμεις μισθοφόρων τζιχαντιστών που μάχονται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες, παραβιάζοντας και το χθεσινό, πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227975797887131652

Σε νέα δήλωση του o Λιβυκός Εθνικός Στρατός, στο λογαριασμό του στο Twitter τόνισε ότι η  κρίση στη χώρα του έγκειται στην επίλυση δύο θεμελιωδών ζητημάτων: το ζήτημα ασφάλειας που εντείνεται μέσω πολιτικών δυνάμεων που προκαλούν διχόνοια ενώ δεν έχουν καμία λαϊκή απήχηση και το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω στρατιωτικής ισχύος και το πολιτικό, το οποίο θα λυθεί με τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227656770430152706

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη -για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019- ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η βέβαιη κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τις 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1227770466632437760

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα θανάτους και πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας