Λαφαζάνης – Γαλάνης από την Κων/πολη: Όχι στην «ισλαμοδικτατορία» του Ερντογάν

3393

Επέστρεψαν σήμερα Παρασκευή (9/12) από την Κωνσταντινούπολη οι Παν. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε και Νίκος Γαλάνης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε.
Ο Παν. Λαφαζάνης και ο Ν. Γαλάνης, ως αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε, επισκέφτηκαν σε αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την περιοχή μας, την Τετάρτη (7/12) την Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένοι του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας (EMEP), κόμμα της τουρκικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο συνεργάζεται πολιτικά και εκλογικά με το φιλοκουρδικό αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Τουρκίας, του οποίου το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει δεκάδες βουλευτές και την ηγεσία του κόμματος, τους δύο συμπροέδρους του, Selahattin Demirtas και Figen Yüksekdag.
Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του Κόμματος Εργασίας (EMEP) της Τουρκίας και συγκεκριμένα με τη Σέλμα Γιουργκάν, Πρόεδρο του EMEP, τον Μουσταφά Ελτινιέρ, υπεύθυνο για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ιστορικό στέλεχος της τουρκικής Αριστεράς με φυλακίσεις από το καθεστώς και τον Τελκίμ Τσουρέκ, στέλεχος του κόμματος.
Οι Λαφαζάνης και Γαλάνης συναντήθηκαν, επίσης, την Πέμπτη (8/12) το πρωί με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP) στην Κωνσταντινούπολη.
Η αντιπροσωπεία του HDP αποτελείτο από τις Hüda Kaya, βουλευτίνα του HDP και Ayesel Güzel, συμπρόεδρο του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.
Ενδεικτικό της δικτατορίας που έχει επιβάλει στη χώρα ο Ερντογάν, την οποία οι αριστερές δυνάμεις και οι ελάχιστες δημοκρατικές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες που έχουν απομείνει να κυκλοφορούν, την χαρακτηρίζουν ως ισλαμοφασισμό, είναι ότι αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με την αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε, η βουλευτής του HDP, Hüda Kaya, που συμμετείχε στη συνάντηση, συνελήφθη από την Αστυνομία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυθαίρετες μαζικές απολύσεις δημοκρατικών πανεπιστημιακών της Τουρκίας.
Οι Λαφαζάνης και Γαλάνης συναντήθηκαν επίσης την Πέμπτη (8/12) το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας Bir Gün με αντιπροσωπεία από το «Ενωμένο Κίνημα Ιούνη», που γεννήθηκε μέσα από την αντίσταση ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Gezi το 2013, το οποίο κίνημα αντιπαλεύει το καθεστώς Ερντογάν και πρόκειται να συμβάλει, όπως μας αναφέρθηκε, σε μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, που θα αναλάβουν μια καμπάνια για το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα Ερντογάν, και το οποίο αφορά την εγκαθίδρυση Προεδρικής δικτατορίας στην Τουρκία.
Επίσης οι Λαφαζάνης και Γαλάνης συνάντησαν την Τετάρτη (7/12) το απόγευμα αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK), όπου, πέραν των άλλων, ενημερώθηκαν για τις 80.000 αυθαίρετες απολύσεις και τις 20.000 αργίες δημοσίων υπαλλήλων που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν με αφορμή το πραξικόπημα.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε για την ταυτότητα της ΛΑ.Ε, τις εξελίξεις και την κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα Εργασίας στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Μηχανικών Κωνσταντινούπολης. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό, επίσης και ο Νίκος Γαλάνης.
Η εκδήλωση του Κόμματος Εργασίας ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, αλλά την τελευταία στιγμή την απαγόρευσε το καθεστώς Ερντογάν.
Οι Λαφαζάνης και Γαλάνης ζήτησαν να επισκεφθούν στις στις φυλακές την ηγεσία του HDP αλλά τους ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται κάθε επίσκεψη τρίτων στους αντισυνταγματικά φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους του τουρκικού καθεστώτος.
Κατά τη διαμονή τους στην Κωνσταντινούπολη ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παν. Λαφαζάνης παραχώρησε συνεντεύξεις σε πολλές καθημερινές εφημερίδες.
Ο Παν. Λαφαζάνης και ο Ν. Γαλάνης σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν και τις συνεντεύξεις που έδωσαν στην Πόλη και αφού ενημερώθηκαν σχετικά, καυτηρίασαν το αυταρχικό – δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν και τις φασιστικές μεθοδεύσεις του, καταδίκασαν τις απολύσεις και τους διωγμούς δημοκρατών, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των ηγετών του HDP και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη της ΛΑ.Ε και του δημοκρατικού λαού της Ελλάδας στον αγώνα για δημοκρατία στην Τουρκία και για να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των λαών της, πέρα από εθνικές καταγωγές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο Παν. Λαφαζάνης και ο Ν. Γαλάνης στηλίτευσαν, επίσης, την επιθετικότητα και τις απειλές του καθεστώτος Ερντογάν, τις στρατιωτικές επεμβάσεις του σε χώρες της περιοχής, όπως η Συρία και το Ιράκ και ειδικότερα τις δηλώσεις αμφισβήτησης από τον Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε στην ομιλία του ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας. Η αμφισβήτηση αυτής της Συνθήκης σημαίνει αμφισβήτηση των ισχυόντων συνόρων, πράγμα που θα μετατρέψει όλη την περιοχή μας σε ζούγκλα και σε πεδίο ανεξέλεγκτων συγκρούσεων».
Οι Παν. Λαφαζάνης και Ν. Γαλάνης αναφέρθηκαν επίσης στο Κυπριακό πρόβλημα και τόνισαν την ανάγκη μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κύπρο στη βάση των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ». Υπογράμμισαν ιδιαίτερα ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο προϋποθέτει, πέραν των άλλων, μια Κύπρο χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και χωρίς στρατιωτικές βάσεις. Δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη μια χώρα στο έδαφος της οποίας βρίσκονται ξένα στρατεύματα και ξένες, κυρίαρχες μάλιστα, στρατιωτικές βάσεις».
Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης και ο Ν. Γαλάνης ενημέρωσαν αναλυτικά τους συνομιλητές τους και όσους παρακολούθησαν την ανοικτή εκδήλωση για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.
Απάντησαν διεξοδικά στα επίμονα ερωτήματα για το πώς έφτασε ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί, με ευθύνη του Αλ. Τσίπρα, σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα.
Εξήγησαν τους λόγους της απομάκρυνσης από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργών και βουλευτών του κόμματος, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν και να προσυπογράψουν την μνημονιακή συνθηκολόγηση του κόμματος και της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκαν, ακόμα, στην ίδρυση και στις αρχές της ΛΑ.Ε και επεσήμαναν τις θέσεις και τις απόψεις της για το περιεχόμενο μιας αντιμνημονιακής στροφής της Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, σε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, με διαγραφή του χρέους και ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής.
%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b751%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b747%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b749%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b745%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b701%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b728%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b726%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b708  %ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b712%ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b714 %ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b720 %ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b723   %ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b734 %ce%ba%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b742
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας