Κύμα αύξησης τιμών ρεύματος φέρνουν οι δυσκολίες στη λειτουργία του Nord-Stream2

624

Στα ύψη για δεύτερη μέρα η τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ανησυχία στελεχών εταιριών για το κόστος της κιλοβατώρας. Αύξηση της επιδότησης των 39 ευρώ για τον Δεκέμβριο εξετάζει το υπουργείο ΠΕΝ.

Έντονη είναι η ανησυχία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιπτώσεις στο κόστος της κιλοβατώρας, με τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Γερμανού Ρυθμιστή Ενέργειας να αναστείλει την πιστοποίηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», συνεχίζουν να κλυδωνίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και να χτυπάνε τις ιδιαίτερα ευάλωτες όπως την ελληνική.

Τα μηνύματα αυτά πιάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, και η κυβέρνηση. Ήδη, όπως αναφέρουν πηγές, είναι σε εξέλιξη ασκήσεις για τη διαμόρφωση υψηλότερης επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι «τα δεδομένα μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες ανατρέπονται. Εκεί που εκτιμούσαμε αποκλιμάκωση για το τελευταίο δίμηνο του έτους, όλα ανατρέπονται. Ανησυχούμε πολύ», επισημαίνουν στον ΟΤ υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και πράγματι για δεύτερη μέρα σήμερα η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τραβά την ανηφόρα… Η αγορά DAM, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνει υψηλότερα επίπεδα. Η μέση τιμή εκτινάχθηκε κατά 8,7% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στα 276,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μάλιστα το υψηλότερο σημείο των συναλλαγών εκτοξεύεται στα 356,95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αλλά και η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών για μελλοντικά συμβόλαια ξεπέρασε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για να αποκλιμακωθεί αργότερα στα 95,5 ευρώ.

Το ανατιμητικό ντόμινο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να παγώσουν τη λειτουργία του Nord Stream 2 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Πηγές υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί και νέα αύξηση της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες είχε αναπροσαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει πως για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η επιδότηση θα ανέλθει στα 39 ευρώ ανά λογαριασμό από 18 ευρώ που είχε αποφασίσει πριν από περίπου ένα μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας