Κυρώθηκε με ψήφους Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ ο απαράδεκτος EastMed-Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή

1522
eastmed

Κυρώθηκε με ψήφους της Ν.Δ ,του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης η συμφωνία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Κύπρου, αρχής γενομένης από το το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, προς την Ευρώπη.

Αν και ο αγωγός αυτός δεν πρόκειται να κατασκευαστεί, τουλάχιστον, στο ορατό μέλλον, αφού οικονομικά είναι άκρως ασύμφορος, έχει προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και πολύ ακριβές τιμές του τελευταίου, ενώ πλήττεται από τη μη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, αν και συμβαίνουν όλα αυτά, η συμφωνία για τον αγωγό αυτό, φαίνεται ότι πολιτικά και γεωστρατηγικά είναι πολύ χρήσιμη για το Ισραήλ. Και είναι χρήσιμη για το Ισραήλ, αφού σπάει την πολιτική απομόνωσή του και του προσδίδει στρατηγικό βάθος πολιτικών και γεωστρατηγικών σχέσεων προς Δυσμάς και ειδικά προς την Ευρώπη.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο η κατασκευή του EastMed είναι εντελώς ασύμφορη, αφού προσδένει ακόμα περισσότερο την Αθήνα και την Λευκωσία στο ισραηλινό άρμα και κατά τεκμήριο τις απομονώνει από τους Αραβομουσουλμανικούς λαούς και τις χώρες τους, με τις οποίες η Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να έχουν στρατηγική σχέση συνεργασίας.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο αγωγός EastMed είναι απαράδεκτος και για έναν πρόσθετο σημαντικότατο λόγο: καταπατά πλήρως τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στις θαλάσσιες ζώνες, τα οποία οικειοποιείται αυθαίρετα το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη.

Είναι , τουλάχιστον, παράδοξο Ελλάδα και Κύπρος να διεξάγουν αντικατοχικό αγώνα ενάντια στην Τουρκία και την ίδια ώρα να ανέχονται και να καλύπτουν την στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Να σημειώσουμε ότι την ίδια ώρα που η Βουλή κύρωνε με διαδικασίες εξπρές και χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών την συμφωνία για τον EastMed, έξω από την Βουλή πραγματοποιήθηκε συμβολική πρωτοβουλία διαμαρτυρίας κατά του EastMed με συμμετοχή Παλαιστινίων και Ελλήνων πολιτών, την οποία διοργάνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις, το Μέτωπο Γασσάν Καναφάνι και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας